Читај ми!

Потрага за Салопеком, испитују се трагови

Опсежна портага за отетим Хрватом Томиславом Салопеком се наставља, а поред хрватске власти у акцију су укључене и египатске надлежне службе које, како се наводи, раде све што је у њиховој моћи како би лоцирале и спасле хрватског држављанина из руку екстремиста Исламске државе.

Портпарол египатског Министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид потврдио је загребачком Јутарњем листу да су пронађени "неки докази, трагови који се испитују" у покушају лоцирања Салопека. Абу Зеид наглашава да су хрватске и египатске дипломатске службе у контакту због читавог случаја и додаје да се, пре свега, покушава сазнати да ли је отети Хрват жив.

"То покушавамо да сазнамо. Претпоставио бих да би већ било објављено да је реч о супротном", каже портпарол египатског министарства.

Према наводима египатских медија, египатске власти спроводе опсежну војно-полицијску акцију на терену, а безбедносне снаге су, наводно, упале у упоришта екстремиста на Синају. 
Упитан да ли су ти наводи медија тачни, Абу Зеид је одговорио да Министарство спољних послова нема увид у оперативне детаље истраге, али да је сигуран да ће египатске власти то решити што је могуће пре.

"Овакви инциденти су изоловани, раштркани, догађају се у неким деловима земље. Видите како Египћани живе, Египат није подручје тероризма, но такве ствари се догађају. Постоји потреба да све државе координишу своје напоре, покажу солидарност и деле информације јер сви ови инциденти показују да тероризам не прави разлику између вере или земље. Терористи имају своју динамику, своје теорије", објашњава Зеид.

Абу Зеид наглашава да египатска влада даје све од себе да се избори с тероризмом и истреби га, али да су свесни да ће за то требати времена и да је веома битна координација и сарадња између држава, јер ниједна земља не може сама "истребити тероризам".

За захтев који су отмичари дали у случају Салопек – ослобађање муслиманских жена из затвора, египатски званичник тврди да је врло уопштен, да се не зна на кога се односи и да је реч само о покушају да покажу да имају неки циљ који бране.

"Да су озбиљни, рекли би на кога мисле", наглашава и додаје да је реч о "деструктивном чину терора који нема оправдања".

Породици отетог Салопека поручује да имају солидарност и подршку египатских власти и да сви заједно треба да се надају да ће "бити пуштен што пре", уз подсећање  да египатске власти имају правило о непреговарању с терористима.

"Толеранција за то је нула и надамо се да ћемо га уз помоћ откривених трагова што пре пронаћи и ослободити", закључио је Абу Зеид.

Иначе, како пише Вечерњи лист, двојица египатских полицајца, припадника антитерористичке специјалне јединице, погинула су, а троје их је рањено у потрази за отетим Хрватом када је на полуострву Синају њихово возило налетело на мину коју су поставили припадници терористичке организације ИСИЛ, како би успорили њихов продор још дубље у територију коју контролишу.

И док траје опсежна потрага за Салопеком, чијом егзекуцијом екстремисти Исламске државе прете египатској влади, његова судбина још је непозната и магловита и нико не жели да нагађа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије