Читај ми!

Одбор препоручио Љубљани да што пре изабере судију

Парламентарни Одбор за спољну политику препоручио је влади Словеније да што пре изабере новог члана арбитражног суда за гранични спор са Хрватском, пошто је француски судија Рони Абрахам поднео оставку.

Премијера је позвао и председник Државног збора Милан Брглез и замолио га да поступак изведе у складу са закључком одбора и арбитражним споразумом, преноси Бета.

Абрахам, којег је Словенија именовала пошто је њен претходни представник у Арбитражном суду поднео оставку због афере с прилушкивањем, у образложењу оставке навео је да не може у тренутној ситуацији испунити очекивања. Словеначка влада има 15 дана да предложи новог кандидата, односно да избор препусти суду.

Брглез је рекао да је оставка Абрахама "свакако изазвала мало непријатности, али у њој не треба тражити ништа драматичног", пошто је Словенија "одувек била одана вредностима међународног права и међународне заједнице, а пре свега вредностима мирног решавања спорова" у складу с повељом Уједињених нација.

Председник словеначког парламента оценио је да је "арбитражни споразум као што потврђује и Европска унија прави пут решавања нерешених питања између Словеније и Хрватске.

У разговору с премијером он је истакао да "једнострани акти Хрватске спор не могу решити, јер у међународном праву важи да једнострано отказивање без сагласности саговорнице не отклања међународноправне обавезе, које произлазе из уговора".

"Верујем да ће то схватити и политичко вођство Хрватске", рекао је на крају разговора Брглез.

Словенија је именовала Абрахама пошто је арбитар умешан у скандал с прислушкивањем, Јернеј Секолец, поднео оставку.

Секолец и словеначка заступнице пред судом Симона Дреник из Министарства спољних послова су поднели оставке пошто су објављени компромитујући транскрипти и аудио-снимци који потврђују да су се договарали о изношењу аргумената и о томе како да утичу на остале судије у поступку о граници Хрватске и Словеније.

Влада Словеније саопштила је јуче да "самовољан и једностран" излазак Хрватске из арбитраже око граничног спора не сме зауставити поступак који се води пред арбитражним судом.

Хрватска Влада је прошле недеље покренула поступак за престанак Споразума о арбитражи из 2009. године, због тога што је, како је оценила, словенска страна прекршила тај документ, којим је договорен начин одређивања копнене и морске границе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије