Читај ми!

Македонија, велика акција прoтив Исламске државе

Девет особа ухапшено у великој акцији македонске полиције против припадника Исламске државе, као и против особа које учествују у врбовању македонских држављана за учешће у исламистичким паравојним формацијама.

Кривичне пријаве су поднете Тужилаштву за организовани криминал против укупно 35 особа, преноси Бета.

Полицијска акција "Ћелија" организована је у току ноћи и јутра, а, како је рекао македонски министар полиције Митко Чавков, међу онима које је полиција покушала да приведе због сумње да су се борили на страним ратиштима – 27 особа било је недоступно полицији, док се за 20 претпоставља да се још налазе на ратиштима у Сирији.

"Податак да појединци и групе учествују у борбама у иностранству, или се враћају из тих сукоба, може нас навести на закључак да су напади могући и у Македонији. Ипак, обезбеђивање виталних и инфраструктурних објеката и особа једна је од наших најважнијих активности у борби против тероризма", рекао је Чавков. 

Према информацијама МУП-а, око 130 македонских грађана је до сада било или се и даље налази на фронтовима у Сирији и Ираку.

Чавков је рекао да је у акцији приведен и имам Реџеп Мемиши, који се сумњичи да је био на врху организације која је у Македонији врбовала за учешће на страним ратиштима.

Како преноси интернет портал telegraf.mk, у Скопљу је полиција претресла 21 објекат, међу којима су скопска Тутунсуз џамија, за коју се наводи да је не контролише Исламска заједница у Македонији, затим просторије невладине организације "Искра милости", интернет кафеи али и више приватних кућа за које се претпоставља да су биле главне тачке за врбовање будућих бораца Исламске државе.

Заплењено је више од 70 рачунара, скоро 120 мобилних телефона и један пиштољ.

Македонски закон предвиђа затворске казне до пет година за учешће македонских држављана у ратним сукобима у којима Македонија не учествује, али и за оне који те особе врбују или прикупљају средства за њихов одлазак на страна ратишта, најчешће у Сирију и Ирак, где се боре на страни Исламске државе – ИСИС.

Како је раније саопштено, хапшења су спроведена у Скопљу, Струги, Куманову, Тетову и Гостивару.

Стручњаци су раније већ упозоравали да у Македонији постоји тренд да се и жене прикључују Исламској држави.

Они већ месецима упозоравају да особе која одлазе у Ирак и Сирију да се боре на страни Исламске државе представљају претњу за земљу када се врате пошто на бојиштима добијају обуку за извршавање терористичких дела.

До сада је у борбама у Сирији погинуло десет македонских држављана.

Данашња акција за многе није представљала изненађење пошто је премијер Никола Груевски то практично најавио у свом говору на Илинден, 2. августа.

Македонски премијер је рекао да радикалне групације отворено прете а повремено и дејствују.

"Морамо да ојачамо наше капацитете и морамо да се са њима изборимо. Недавна догађања у Куманову и повремено бацање бомби или граната нас само подсећа да су овакве претње не тако далеко од нас. Оне могу да дођу и у нашу улицу, пред наш улаз у зграду или кућу и да угрозе наше животе и животе нама блиских људи", рекао је Груевски.

Аналитичари наглашавају да борба против тероризма заслужује подршку али део њих сумња у то да се у Македонији води истинска битка, или се ради о пропаганди за потребе власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије