Основан Српски културни центар Словеније

На иницијативу председника Србије Бориса Тадића група српских интелектуалаца који живе у Словенији основала Српски културни центар у тој земљи. Центар треба да обогати и повеже свеукупан живот Срба у Словенији, наводе оснивачи.

Група српских интелектуалаца који живе у Словенији је на иницијативу председника Републике Србије Бориса Тадића основала Српски културни центар Словеније.

"Реч је о институцији која би требало да обогати и повеже свеукупан живот Срба у Словенији, да се побрине за очување и богаћење културних вредности народа из којег потиче, и да трајно ради на успостављању конструктивне сарадње и добрих односа између матице Србије и домовине Словеније на свим нивоима", пише у саопштењу.

Додаје се да је "Српски културни центар Словеније институција у настајању, која ће настојати да окупи и ангажује све оне који у тој иницијативи виде интелектуални изазов и своје место у стварању и подстицању нових аутентичних културних вредности Срба у Словенији".

Предвиђено је да се активности Центра усмере у неколико основних праваца, а на првом месту се наводи "просветна делатност која треба да се брине пре свега о очувању и ширењу српског језика преко традиционалних и нових медија, а у сарадњи са надлежним институцијама и заинтересованим организацијама две државе".

Такође се наводи да "културна делатност треба да буде усмерена на сарадњу на културном и уметничком подручју Срба у Словенији, да помаже и представља културно стваралаштво Срба у Словенији и Србији.

Посебни нагласци у том раду су на обостраном представљању и доследном неговању начела мултикултурности и најшире схваћене размене између Србије и Словеније".

Међу активностима Центра, наводи се да "научно истраживачки смер треба да обухвати истраживање аспеката српског учешћа у научно-културној историји Словеније, посебно у областима лингвистике, историографије, књижевности, етнографије, педагогије и политологије".

На крају саопштења пише да је пуну подршку представљеном програму дао председник Тадић "који је приликом посете Словенији приредио пријем за представнике Српског културног центра у Амбасади Републике Србије у Љубљани".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије