Читај ми!

Анкета: Већина Немаца за излазак Грчке из еврозоне

Према анкети немачког јавног сервиса ЗДФ, први пут се већина Немаца, њих 51 одсто, изјаснило да подржава излазак Грчке из еврозоне.

Око 70 одсто испитаника против је тога да Европска унија прави нове уступке Грчкој, показује анкета која се спроводи двапут месечно и сматра једном од најозбиљнијих у Немачкој, преноси Бета.

Само 41 одсто испитаника жели да Грчка остане у еврозони, док је на почетку године за останак Грчке било 55 одсто анкетираних, пре него што је влада радикалне левице Алексиса Ципраса почела мукотрпне преговоре са својим кредиторима - Међународним монетарним фондом, Европском централном банком и ЕУ.

Преговори се воде око структурних реформи које Атина треба да спроведе у замену за исплату преко седам милијарди евра помоћи замрзнутих у августу 2014. године.

Канцеларка Ангела Меркел, иако има чврст став према Грчкој, стално понавља да се противи могућем изласку Грчке из 19-очлане еврозоне.

Немци јој изгледа не замерају због таквог става, јер је подршка њеној конзервативној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) порасла за још један процентни поен на 41 одсто. Немци се све мање плаше последица могућег изласка Грчке из еврозоне, тако њих 65 одсто сматра да ће то изазвати или малу или никакву штету.

Немачка штампа посебно је негативна према грчким вођама, које оптужује да саботирају преговоре са својим европским партнерима тиме што одбијају да уведу реформу пензија и тржишта рада.

Анкета Политбарометра спроведена је телефоном између 9. и 11. јуна на репрезентантивном узорку од 1.230 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије