Брамерц у Загребу

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц разговарао у Загребу са хрватским председником Стјепаном Месићем. Проналажење "артиљеријске документације" из времена операције "Олуја" једна од главних тема разговора са хрватском премијерком Јадранком Косор. Хрватска спремна да испуни све захтеве Тужилаштва.

Хрватски председник Стјепан Месић примио је синоћ главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, с којим је разговарао о сарадњи Хрватске с Хашким судом, саопштено је из Месићеве канцеларије за односе с медијима.

У кратком и штуром саопштењу наводи се тек да се током сусрета разговарало о испуњавању захтева које је поставило тужилаштво Хашког суда.

Хрватска влада објавила је данас после сусрета главног хашког тужиоца Сержа Брамерца и премијерке Јадранке Косор да је спремна да испуни све захтеве Хашког тужилаштва, и да предузме све мере да би сарадња с Хашким судом била што успешнија.

Косорова и Брамерц нису давали изјаве за новинаре после састанка, а у саопштењу које је објавила Владина Канцеларија за односе с медијима наводи се да су главна тема разговора били артиљеријски дневници из војне акције "Олуја" 1995. године.

У саопштењу се такође спомиње да је било речи и о мерама које је влада предузела од маја ове године да би испунила налоге Расправног већа за проналазак артиљеријске документације.

Каже се да је Брамерц изнео своје оцене о предузетим активностима и предлоге да се поједине предузете мере појачају и учине ефикаснијима.

У саопштењу је још једном истакнута спремност хрватске Владе за испуњавање свих захтева Тужилаштва и предузимање свих мера да би сарадња с Хашким судом била што успешнија.

Хашко тужилаштво већ годину и по дана од Хрватске тражи артиљеријске дневнке напада на Книн у акцији "Олуја" 1995. године, које намерава да употреби у актуалном судском процесу против хрватскх генерала Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака.

Хрватска страна тврди да је све документе које је успела да пронађе већ предала Тужилаштву, но да је део тих дневника у међувремену уништен, или уопште није ни постојао, јер су у време рата неке команде, како се тврди, биле издаване усмено.

На данашњем састанку учествовали су и министар правде Иван Шимоновић, министар одбране Бранко Вукелић, министар унутрашњих послова Томислав Карамарко као и министар спољних послова и европских интеграција Гордан Јандроковић.

Током свог дводневног боравка у Хрватској Брамерц ће се састати и са председником државе Стјепаном Месићем и главним државним тужиоцем Младеном Бајићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије