Повучен отказ Тарику Филиповићу

Тарику Филиповић, водитељу квиза "Желите ли да постанете милионер" повучена одлука о отказу. Филиповићу је претходно отказ уручен јер се током емисије запитао где одлази новац за болнице у Загребу прикупљен у хуманитарним акцијама.

Одлука директора програма ХТВ Домагоја Бурића о отказу повучена, а данас ће бити формирати посебна комисија која ће расправити о случају.

Вођство Хрватске телевизије подељено је око тога шта учинити с познатим глумцем и водитељем квиза "Ко жели бити милионер" Тариком Филиповићем који је у једној емисији запитао где одлази новац за болнице у Загребу прикупљен у хуманитарним акцијама. 

Након што је Филиповић у емисији у четвртак изнео свој коментар, дан касније директор програма ХТВ Домагој Бурић отказао му је сарадњу, а казнио је и уреднике у чијој је надлежности била емисија јер су могли да реагују и исеку спорну изјаву зато што емисија није ишла уживо.

Како је Бурић изјавио, изјава о дечјој болници била је кап која је прелила чашу јер је због његових неукусних шала на рачун такмичара Служба за гледаоце ХТВ примила велик број притужби.

Осим што је отказао даљу сарадњу Филиповићу, Бурић је сменио уредника контакт програма Марија Седмака и на његово место поставио Томислава Штенгла, а кажњена је и уредница емисије Маја Јурковић која ће примити 30 одсто мању плату.

Уредници забавног програма која нема директне везе с квизом, плата ће, такође, бити умањена, али за 10 одсто.

У јавности се претпоставља да је Филиповићев хонорар донедавно износио преко 50.000 куна (око 7.000 евра), али је и њему снижен на 35.000 куна (око 5.000 евра) када су се кресале плате и хонорари на Хрватској телевизији.

Бурићевој одлуци да смени Филиповића наводно се оштро супротставио директор Хрватске-радио телевизије Вања Сутлић, као и директор Хрватске телевизије Благо Маркота, а у његову заштиту, уз оцену да је он најпозванији за тај квиз, стала је и уредница Информативног програма Хловерка Новак Срзић.

Због тога је одлука повучена, па ће данас бити формирати посебна комисија која ће расправити о случају.

Филиповић има "кеца у рукаву"

У међувремену се огласио и Филиповић који је изразио жаљење и рекао да његова изјава у квизу ни најмање није била усмерена против људи који раде у две поменуте установе, болници у Клаићевој и дечијем дому у Назоровој.

Одајући признање свим људима и спонзорима великог срца и чисте душе дају своје доприносе, Филиповић је рекао да би волео да све што је, као рађено за њих, и стигне на њихову адресу.

И из болнице и из дечјег дома стигле су осуде на Филиповићеву изјаву, уз подсећање да се установе донирају и новцем, али углавном храном и другом робом.

"Углед дечјег дома у Назоровој једино је што имамо, уложили смо јако много труда у ових 15 година да га стекнемо и ако нам се он уништи, донатори ће очекивано одустати", објаснила је управница дома Јасна Ћурковић Келава, оценивши да би Филиповићева изјава могла одбити бројне донаторе који помажу деци једино због угледа те установе.

"Новац се троши искључиво на стандард деце, а не на зграде, фасаде и прилазне путеве", рекла је она и подсетила да је норма за прехрану око 300 питомаца дома без одговарајуће родитељске бриге 17,6 куна (2,4 евра) за шта је врло тешко обезбедити пет квалитетних оброка.

Пре 15 година свако дете је за десерт добијало по пола кекса, ако их је било, рекла је и додала да велик део донираног новца одлази управо на храну, на чији је квалитет поносна.

Дом је прошле године добио око 690.000 куна (94.520 евра) донација од бројних предузећа и приватних лица, а за сваку куну постоји јасна евиденција, што је више пута показала унутрашња ревизија и контрола.

Директор Дечје болнице у Клаићевој Горан Роић, увређен је Филиповићевом изјавом и наглашава да су донације материјалне природе у храни, играчкама, али и апаратима и лековима.

Хрватски медији који извештавају о "случају Филиповић" истичу да популарни водитељ има кеца у рукаву - публику која га је и поред жалби на његове изјаве, практично, поистоветила с квизом, као што је некада стављала знак једнакости између Оливера Млакара и квиза "Квискотеке", популарног у целој Југославији.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије