Од Туђмана до Керума

Хрватски писац Игор Мандић оценио, у емисији "Недјељом у два", да сплитски градоначелник Жељко Керум "говори нечувене глупости блиске фашизму", али и да је он производ једног начина мишљења које у новије време датира од Фрање Туђмана.

Гостујући у емисији Хрватске телевизије "Недјељом у два", познати хрватски писац Игор Мандић рекао је да су изјаве сплитског градоначелника Жељка Керума "нечувене глупости блиске фашизму", и да су његове идеје за "криминално гоњење".

Мандић је оценио да је за Керумове увреде Срба прошле недеље одговорна клима у држави која му даје до знања да може "говорити глупости".

Керум је, у истој емисији прошле недеље, рекао да од Срба и Црногораца никад никакво добро није дошло Хрватима, као и да никад није и неће имати српског зета у својој фамилији.

Мандић се изјаснио за поновно успостављање федерације између Хрвата и Срба и да би два народа требало да живе у једној држави.

"Зашто Керум данас не би могао рећи где је Србима место, кад истовремено осуђени кољач Срба из Осијека (Бранимир Главаш) прима посланичку плату и хода по свету", каже Мандић.

Он сматра и да би Керум, родом из села Огорја крај Мућа у Далматинској загори и "који представља претежно тај елемент", тешко могао основати грађанску странку, можда мућкарошку или влашку, али грађанску тешко".

У односу на Фрању Туђмана који је из хрватског устава избацио Србе, Керум је недужан човек из Мућа, који "може блебнути глупост, који је необразован, али и се зато треба бавити продајом меса, а не политиком", рекао је Мандић.

"Туђманова политика ишла је за решавањем питања Срба у Хрватској као што је Хитлер ишао решити питање Јевреја у Немачкој", рекао је хрватски писац.

Мандић, који не признаје Керума као градоначелника Сплита, на питање водитеља хоће ли људи попут Керума и за десет година ипак представљати Сплит, одговорио је да неће "јер ће се показати слабости лажног грађанства из мућке Загоре".

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије