Тирк за редовне консултације са Србијом

Словеначки председник Данило Тирк од посете председника Бориса Тадића очекује решење билатераланих питања и потврђује лични ангажман за решење проблема "избрисаних" из регистра грађана Словеније. Тадић путује у Словенију 29. септембра.

Председник Словеније Данило Тирк очекује да ће предстојећа посета председника Србије Бориса Тадића Љубљани бити прилика да се размотре и реше нека од отворених питања у односима двеју држава, попут остваривања права на пензију и социјално осигурање српских држављана који су део радног стажа остварили у Словенији и грађана Словеније који су радили у Србији.

"Преговори о споразуму којим ће бити решено то питање су успешно окончани и надам се да ће споразум бити потписан током боравка председника Тадића у Словенији", изјавио је Тирк у интервјуу агенцији Танјуг поводом посете српске државно-привредне делегације која ће у Словенији боравити 29. септембра.

Председник Тирк је подсетио да се лично заузео и да се реши проблем "избрисаних" из регистра грађана Словеније, међу којима је највише Срба.

Тирк је, такође, оценио да и разговори о сукцесији добро напредују, и изразио очекивање да ће у наредним месецима бити постигнут даљи напредак.

"Разуме се да је Словенија заинтересована да се питање имовине њених компанија у Србији коначно реши", рекао је Тирк.

Према речима словеначког председника две државе треба да успоставе редовне консултације на нивоу председника, премијера и министара спољних послова како би се дефинисала питања од обостраног интереса и области у којима је могућа интензивнија сарадња.

Додао је да ће посета председника Тадића Словенији бити и прилика да се размотре и бројна питања од регионалног и ширег, европског значаја.

"Очекујем екстензивну, дубинску размену политичких мишљења. Потребно је да се позабавимо питањима од европског интереса, попут проблема европске енергетске безбедности и улоге транзитних земаља кроз које ће пролазити магистрални гасоводи", рекао је Тирк.

"Имаћемо и размену политичких мишљења о питањима у вези са Западним Балканом и државама бивше Југославије. Волео бих да чујем ставове председника Тадића о ситуацији у региону и надам се да ћемо доћи до корисних закључака", рекао је Тирк.

Инвеститори из Србије су добродошли

Коментаришући перспективе економске сарадње двеју држава, Тирк је рекао да је задовољан садашњим нивоом сарадње и додао да се нада да ће у будућности бити могући позитивни помаци на том пољу.

"Словенија има отворену економију. Инвеститори из Србије су добродошли и ми желимо да имамо још више инвестиција из ваше земље. Надам се да ћемо током посете председника Тадића бити у могућности да посетимо једну од српских компанија које послују у Словенији", рекао је Тирк.

Када је реч о европским перспективама држава Западног Балкана, Тирк је констатовао да је политички тренутак у ЕУ када је реч о њеном даљем проширењу веома осетљив будући да процес потврђивања Лисабонског споразума још није окончан.

"Надам се да ће гласачи у Ирској подржати Лисабонски споразум и да ће у наредним месецима бити установљени нови органи ЕУ. Тек тада ћемо моћи да бацимо ново светло на питање проширења и верујем да ће став ЕУ о томе бити позитиван", рекао је Тирк.

Коментаришући најаве да би Србија могла да до краја године поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ, Тирк је подсетио да пример Црне Горе и Албаније показује да ЕУ у овоме тренутку није спремна да детаљније разматра нове кандидатуре.

"Морамо узети у обзир и чињеницу да свака земља мора да задовољи различите критеријуме, укључујући, у неким случајевима, сарадњу са Међународним кривичним судом за бившу Југославију. Та чињеница је важан део процеса приближавања ЕУ", закључио је Тирк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије