Наутички центар у Тивту

Када у потпуности буде завршен пројекат "Порто Монтенегро", Црна Гора добија један од најбољих наутичких центара на Медитерану. Тиват ће постати много атрактивнији и туристима, посебно онима са дубоким џепом, који ће моћи да усидре своје до 150 метара дуге јахте.

"Порто Монтенегро" ниче на месту некадашњег Војно-ремонтног завода Арсенал у Тивту. У залеђу марине, која ће имати 630 везова, биће луксузни хотел, угоститељски и рекреативни објекти и Наутички музеј.

"Отварањем тог музеја не само Тиват, већ и цела Црна Гора добија први музеј техничке културе што је изузетно значајно", рекла је Босиљка Радоњић из Општине Тиват.

О културном наслеђу, посебно Завода Арсенал који је обележио развој града Тивта, води се рачуна и у изградњи. Пре рушења старих хангара, прикупљено је све оно што треба сачувати од заборава.

"Више од 300 експоната је у власништву државе Црне Горе, као и две подморнице које нам је Влада уступила на трајно коришћење за потребе Наутичког музеја. Биће интерактивни музејски екпспонати, деца ће моћи да уђу у њих и да виде каква је некад био живот у подморници", рекла је Маја Вујашковић, ПР "Порто Монтенегро".

Чувају се и прве машине на којима се радило у Војно-ремонтном заводу, из 1880. године, као и старе фотографије на којима ће многи мештани препознати своје претке.

Међу експонатима наћи ће се и прво пловило Ратне морнарице, брод "Србија", који је 1916. купила Војска Краљевине Србије, а који је уместо ремонта, прво потонуо у море, а потом и у заборав.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије