Крањска пчела спорна у преговорима?

Словенија би морала енергично да протестује због хрватског присвајања крањске пчеле у преговарачкој документацији достављеној Европској комисији, наводећи је као своју аутохтону врсту, сматра челник Словеначке народне странке Радован Жерјав.

Судећи по оштрим замеркама челника Словеначке народне странке Радована Жерјава, крањска пчела би, после решења пограничних проблема, могла да постане нови камен спотицања у политичким и економским односима Словеније и Хрватске, преносе словеначки медији.

Према речима Жерјава, Хрватска је присвојила ту пчелу у преговарачкој документацији коју је доставила Европској комисији, тако што је, у делу који се односи на пољопривреду, навела да је крањска пчела њена аутохтона врста.

"Шокиран сам и уверен да би Словенија морала енергично да протестује", рекао је Жерјав, поредећи тај случај са заплетом у вези са коњима липицанерима, које Словенци сматрају својом аутохтоном расом, мада се узгајају и у ергелама већине средњоевропских држава.

С годинама, како је рекао, ти коњи су, због славне Бечке школе јахања, чак скоро постали аустријски симбол.

Крањска пчела (Apis mellifera carnica) друга је по распрострањености пчелиња врста на свету, а красе је веома добре особине. Стручњаци је сматрају врло вредном и штедљивом пчелом којој је преко зиме, кад нема пчелиње паше, потребно веома мало хране у односу на друге врсте.

Мана јој је, по мишљењу неких пчелара, што је прилично осетљива и подложна болестима. Словенци о тој пчели и њеној аутохтоности чак имају и посебан закон, а зову је и "словенска сивка" због њене боје.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије