РС не прихвата наметнуте Инцкове одлуке

Република Српска неће прихватити ниједну наметнуту одлуку високог представника, рекао премијер Милорад Додик, најављујући повлачење српских представника из заједничких институција БиХ.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС неће прихватити ниједну наметнуту одлуку високог представника, најављујући повлачење српских представника из заједничких институција БиХ.

Додик је рекао да саопштење Савета за имплементацију мира у БиХ, којим се даје подршка Инцковим наметнутим одлукама, "звучи комично и долази по инерцији".

Савет за имплементацију мира у БиХ, за Додика, је вештачка творевина и њега Дејтонски споразум није предвидио.

Додик је рекао да Савез независних социјалдемократа, на чијем је он челу, прекида сваку врсту сарадње са Странком демократске акције, најављујући смену министара СДА у Влади РС и повлачење СНСД-овог министра из владе Федерације БиХ.

Председник РС Рајко Кузмановић поновио је и данас став да РС не крши Дејтонски споразум и да је све што ради засновано на мировном споразуму, Уставу, међународним актима и међународном праву.

"Амбасадори држава и међународних организација треба да обављају свој посао онако како то треба да раде институције и руководство у РС", рекао је Кузмановић.

Најављујући да ће народна скупштина РС потврдити наредних дана владине закључке у вези наметнутих одлука високог представника у БиХ, председник парламента РС Игор Радојичић је рекао да се грађани РС, против своје воље и хтења, налазе у једној од бројних криза које се дешавају у БиХ, а произведених понајвише од међународне заједнице.

"Зато је дошло крајње време да ОХР оде и да нам дозволи да ми сами доносимо одговарајуће парламентарне одлуке и да их сами извршавамо у складу са Уставом и међународним правом", констатовао је Радојичић.

Он је рекао да је влада РС, предлажући одговарајуће мере заштите у вези одлука високог представника о "Електропреносу БиХ", урадила оно што је морала.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, кога су подржали амбасадори савета за имплементацију мира наметнуо више одлука у вези функционисања Електропреноса БиХ, као и поделе средстава од сукцесије бивше Југославије.

Инцко : Моје одлуке су у складу са Дејтоном

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су последње одлуке које је наметнуо у складу са Дејтонским мировним споразумом и ранијим договорима ентитета.

Није желео да саопшти које ће мере предузети ако парламент Републике Српске у среду подржи закључке ентитетске владе поводом његових наметнутих одлука у вези са "Електропреносом БиХ" и дистриктом Брчко.

"Ја имам неке варијанте у глави, али се надам да ће у међувремену премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић имати састанак с премијером РС Милорадом Додиком и да ће се они договорити као власници компаније "Електропренос", рекао је Инцко.

Високи представник рекао је да му "није јасно зашто је РС бурно реаговала" на његове наметнуте одлуке о компанији "Електропренос БиХ" и дистрикту Брчко, додајући да је својим потезима само желео да оконча вишегодишњи застој како би се што пре окончао мандат ОХР-а у БиХ.

Према његовим речима, власти у РС су реаговале пренаглашено, тим пре што није није довео у питање раније договорену власничку структуру у "Електропреносу БиХ", већ је само продужио мандат директору Душану Мијатовићу, како би предузеће могло да ради.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије