Србија уложила протест због изјава Керума

Поводом недавних изјава градоначелника Сплита Жељка Керума, амбасадор Србије у Загребу уложио протест Министарству спољних послова Хрватске. На наступ реаговао и потпредседник Владе Хрватске Слободан Узелац. ХРТ саопшио да не подржава нетолерантне изјаве и нетрпељивост.

Амбасадор Србије у Загребу Радивој Цветићанин уложио је протест Министарству спољних послова Хрватске поводом недавних изјава градоначелника Сплита Жељка Керума.

У протесту је наведено, да овакве изјаве не доприносе развијању добросуседских односа, као ни унапређењу регионалне сарадње.

Представници хрватског Mнистарства спољних послова пренели су поруку амбасадору Србије  да изјаве градоначелника Сплита не одражавају став министарства и да их оно сматра непримереним и неприхватљивим.

Градоначелник Сплита Жељко Керум је пре два дана, гостујући у емисији Хрватске телевизије "Недељом у два" изјавио да "Србин никад није био нити ће да буде зет у његовој фамилији", и додао да су "Хрватима Срби и Црногорци у прошлости направили много зла и да зато не би пристао да му уђу у породицу".

"Срби нам никад нису ништа доброга донели па неће ни сад", одговорио је Керум на питање о будућем уласку српског капитала у Хрватску, објаснивши да је "васпитан да тако размишља".

Хрватска радио телевизија је издала саопштење у коме кажу да ни један став који гости изговоре у некој од емисија не представља став ХРТ, али да колегијум Информативног програма и ХРТ у глобалу не подржавају нетолерантне изјаве и нетрпељивост који су се могли чути у наведеној емисији.

Узелац затражио одговорност ХРТ

Потпредседник Владе Хрватске Слободан Узелац реаговаo је на иступ сплитског градоначелника Керума и прозвао ХРТ, зато што се није оградила од Керумових изјава.

Узелац је нагласио да установе као што је ХРТ треба да донесу јасан протокол којим би се спречио говор мржње какав је користио Керум.

"Слични су наступи били у Немачкој и Италији пре појаве фашизма и нацизма, а оно што је почело као комедија, завршило је као трагедија", упозорио је Узелац.

Керумове шовинистичке изјаве, изазвале су бројне реакције у Хрватској. Велики део јавности и скоро све политичке странке, изузев партија крајње деснице осудиле су његов наступ.

Званичник Истарског демократског сабора и кандидат за председника државе Дамир Кајин рекао да је Керум расиста и да га зато треба разрешити функције, иако је легално изабран за градоначелника.

Омбудсман за људска права Жељко Малчић рекао је да Керумов иступ, иако представља говор мржње, заслужује политичку осуду, али не и кривично гоњење јер није никога поименично навео.

Посланици Самосталне демократске српске странке захтеваће од Владе да реагују на те изјаве, а случај Керум би се могао наћи и на дневном реду сутрашњег саборског заседања.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара