Словенци прикупљају потписе за референдум

Словеначка народна странка почела прикупљање потписa грађана за референдум којим би се одбацио арбитражни споразум Словеније и Хрватске након што га ратификују оба парламента, а пре уласка Хрватске у ЕУ.

Словеначка народна странка (СЛС) почела је да прикупља потписе за референдум којим би арбитражни споразум премијера Хрватске и Словеније о деблокади хрватских приступних преговора са Европском унијом био одбачен уколико га ратификују парламенти у Љубљани и Загребу.

"СЛС јесте за брз улазак Хрватске у ЕУ, али не са словеначком територијом или морем", рекао је председник те странке Радован Жерјав, отварајући у центру Љубљане штанд на којем ће Словенци моћи да дају свој потпис за организовање референдума о арбитражном споразуму, пренели су словеначки и хрватски медији.

СЛС са Партијом младих има пет од 90 посланика у словеначком парламенту.

Жерјав је оценио да "најновији догађаји, а посебно договор да се према арбитражи крене од другог предлога" комесара ЕУ за проширење Олија Рена "не јамче Словенији територијални контакт с отвореним морем".

Према словеначком закону о референдуму и народној иницијативи, покретачи законодавног референдума морају у року од 30 дана да прикупе 40.000 потписа пунолетних грађана како би се организовао референдум, пренела је хрватска агенција Хина.

Референдумом се може потврдити или поништити закон прихваћен у парламенту или међународни уговор, али само у законском року који предвиди парламент и то након што су закон или уговор ступили на снагу.

СЛС сматра да ће успети да сакупи неопходан број потписа за месец дана и најавила је да ће сличне штандове отворити и у другим градовима.

СЛС се противи да се на арбитражи одлучује о "спорним територијама", јер сматра да оне ионако припадају Словенији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара