Хрватској отворен пут ка ЕУ

Одбори за спољну политику и европске послове словеначког парламента прихватили предлог словеначке владе о деблокади приступних преговора Хрватске с ЕУ и наставку договора о решавању питања словеначко-хрватске границе. Приступна конференција 2. октобра.

Чланови одбора словеначког парламента за спољну политику и европске послове данас су подржали договор о деблокади хрватских приступних преговора са Европском унијом и тиме омогућили да шведско председништво ЕУ сазове приступну конференцију за Хрватску.

Одлука је уследила после бурне вишечасовне расправе на заједничкој седници та два парламентарна одбора, јавили су словеначки медији.

Деблокади хрватских приступних преговора успротивили су се посланици из опозиционе Словеначке националне странке и Словеначке народне странке, док су посланици највеће опозиционе - Словеначке демократске странке бившег премијера Јанеза Јанше били уздржани.

Премијер Борут Пахор позвао је чланове оба одбора да подрже обнављање преговора о пријему Хрватске у ЕУ, тврдећи да одлука о деблокади није донета под притиском других чланица ЕУ.

Словеначки премијер је рекао да споразум са хрватском премијерком Јадранком Косор омогућава наставак разговора о решењу граничног спора, оценивши да је реч о повољном споразуму за Словенију.

Он је објаснио да ће преговори о склапању арбитражног споразума са Хрватском бити настављени паралелно са хрватским приступним преговорима, а њихово полазиште биће други предлог европског комесара за проширење Олија Рена.

Пахор је навео да се у том предлогу, кад је реч о граници на мору, не спомиње начело правичности на којему инсистира словеначка опозиција, али се спомиње узимање у обзир посебних околности и директан контакт Словеније са отвореним морем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије