Читај ми!

Сава опада, Босна се повлачи

Спасиоци у Славонији раде из чамаца због опасности од епидемије. Добре вести су да Сава опада, док се Босна повлачи.

У Славонији погођеној до сад незабележеним поплавама ситуација је и данас тешка - Сава се полако повлачи, али је хиљаде кућа и даље поплављено, преноси Бета.

Будући да је за подручје Вуковарско-сремске жупаније проглашена опасност од епидемије, спасиоци данас не смеју да улазе у воду, па раде само из чамаца.

Данас треба да почне и градња поднасипа у Рајеву Селу, где је раније пробијен, да би се зауставио доток Саве у полављена места у близини границе са Србијом.

Градоначелник Жупање Давор Миличевић изјавио је да водостај Саве треба да падне још за 40-так центиметара да би се прогласиле редовне мере одбране од поплава и да би се живот вратио у нормалу.

Он је додао да треба бити на опрезу. Рекао је да је невероватно да је вода у поплавама које су погодиле Хрватску, БиХ и Србију створила језеро пречника већег од 100 километара.

Поплављена подручја обилазе премијер Зоран Милановић и председник Европског парламента Мартин Шулц , као и европска комесарка за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и одговор за кризне ситуације Кристалина Георгијева.

"Ја сам овде да пренесем поруку саучешћа за огромну трагедију која је погодила Србију, БиХ и Хрватску последњих дана и да захвалим Хрватској да је у тренутку када је земља и сама суочена с поплавама показала солидарност са својим суседима", рекла је Георгиева.

Босна и Сава у БиХ се повлаче

Међународни гранични прелаз Орашје између БиХ и Хрватске од јутрос је поново отворен , пошто је успостављена путна комуникација Бијељина-Попови и прелаз Попови ка Србији отворен је за саобраћај који се углавном одвија једном траком, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

На подручју Тузланског кантона досад је евидентирано више од 2.500 клизишта која угрожавају око 2.800 објеката, а евакуисано је око 1.800 особа. Број клизишта на овом подручју свакодневно се мења.

У Бијељини је у току уклањање угинуле стоке, а у Шамцу је и даље један део града под водом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије