Словенија добила оно што није имала

Питање границе биће решено арбитражом или билатералним споразумом пре него што Хрватска уђе у Европску унију, рекао словеначки премијер Борут Пахор. Хрватска "пристала да Словенија има контакт са отвореним морем, што је основ за враћање на преговарачки сто".

Словеначки премијер Борут Пахор рекао је да је "Словенија добила оно што до сада није имала" и да је обавеза Хрватске да "питање границе схвата као део преговарачког процеса".

У синоћним разговорима у два студија централних телевизија, Телевизије Словенија и Поп телевизије, словеначки премијер је коментарисао резултате разговора са хрватском колегиницом Јадранком

Косор, који су у овој фази решавања међудржавних проблема завршени у прошли петак.

"Мислим да сви можемо бити веома задовољни. Словенија је добила оно што до сада није имала, а то је обавеза Хрватске да питање границе

схвата као део преговарачког процеса са Европском унијом", рекао је Пахор.

Словеначки министар је рекао да ће "питање границе бити решено било арбитражом било билатералним споразумом пре него што Хрватска уђе у Европску унију, при чему је кључно то што је Хрватска "пристала на други Ренов предлог као основу за разговоре и спремна је да се врати за преговарачки сто".

Други предлог европског комесара за проширење Олија Рена за решење питања словеначко-хрватске границе предвиђа у трећем члану да Словенија има контакт са отвореним морем, због чега је Хрватска, незадовољна том чињеницом, у јуну месецу прекинула преговоре.

Пахор је демантовао наводе о великим притисцима САД и ЕУ на Словенију да деблокира хрватске приступне преговоре са ЕУ, али је потврдио да је разговарао са њима током лета и да су ти разговори били "веома корисни".

Питање границе део преговарачког процеса са ЕУ

Словеначки премијер је, поред осталог, коментарисао изјаву хрватског председника Стјепана Месића да је премијерка Косор "забила Словенији гол", и то приписао чињеници да тамошња политика мора својој јавности да објасни због чега је пристала на то да је питање границе део преговарачког процеса са ЕУ.

Одлуку Словеније да повуче блокаду хрватских преговора морају потврдити одбори словеначког парламента за спољну политику и за европска питања, што би требало да се деси сутра.

Народњаци ће на предстојећој седници два одбора захтевати додатни закључак да словеначка Влада од Хрватске захтева хитно уклањање контролних пунктова у Сечовљу и Хотизи, хрватских узгајалишта шкољки у Пиранском заливу и свих граничних обележја, које је Хрватска поставила на словеначкој територији.

Пахор се у синоћњем разговору за две централне телевизије успротивио тој могућности, јер сматра да док граница не буде дефинисана није јасно до које тачке Хрватска треба да изврши повлачење.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије