Италијанска застава у Ријеци

Непознате особе јуче подигле италијанску заставу на тргу у центру Ријеке. Око заставе леци са натписима "Живела италијанска Ријека". Комуналци уклонили заставу и летке, истрага у току.

На јарболу за заставе на Тргу Ријечке резолуције, у строгом центру Ријеке, непознате особе подигле су јуче италијанску заставу.

Испод јарбола било је разбацано више мањих папирнатих застава Италије и летака с натписима "Viva gli Arditi" (Живели aрдити) и "Viva Fiume d'Italia" (Живела италијанска Ријека).

Комуналци су уклонили заставу и летке, полиција је покренула истрагу, а претпоставља се да су иреденистичке поруке у вези са годишњицом Д'Анунцијевог освајања Ријеке 1919.

Габијел Д'Анунцио је 13. септембра, пре тачно 90 година, са својим трупама, чији су чланови били познати под именом "aрдити", освојио град и успоставио "Слободну државу Ријека", која је потрајала годину дана.

Д'Анунциo и његови следбеници, познати као црнокошуљаши, сматрају се зачетницима фашизма.

Ту "иреденистичку провокацију" осудио је и градоначелник Ријеке Војко Оберснел.

"Шта друго рећи него да је то глупост која и није толико безазлена и да се некоме очигледно неке лудости из прошлости још мотају по глави. Део одговорности свакако сносе и они који Д'Анунција покушавају приказати као симпатичног песника који је Ријеци донео либералан начин живота", истакао је ријечки градоначелник, преноси загребачки "Јутарњи лист".

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво