Читај ми!

Иванов и Пендаровски у другом кругу

Актуелни председник и кандидат владајуће коалиције ВМРО-ДПМНЕ Ђорђе Иванов, и кандидат опозиционог Социјалдемократског савеза Стево Пендаровски, освојили су највише гласова на изборима за председника Македоније и иду у други круг 27. априла.

Након пребројаних 89 посто гласачких листића, Иванов је добио 428.000 гласова, а Пендаровски око 211.000 гласова, преноси Танјуг.

У првом кругу Иванов води испред Пендаровског са више од 125.000 гласова, што је највећа разлика у броју гласова за председницке изборе у независној Македонији.

Илијаз Халими, кандидат Демократске партије Албанаца и Зоран Поповски из ГРОМ, освојили су по око 25.000 гласова.

Укупни одзив гласача је изнад 50 одсто, а државна изборна комисија саопштила је да је регистровано око 19 одсто неважећих листића.

У јединственом бирачком списку евидентирана су 1.779.572 грађанина Македоније са правом гласа.

Албанци су, навео је АП, у великој мери бојкотовали председничке изборе.

Бирачи су гласали на 3.480 изборних места у Македонији и 34 у дијаспори. Изборе је пратило више од 8.325 домачих и 326 страних посматрача.

Бирачка места су затворена у 19 сати, а према подацима МУП-а изборни процес је прошао без инцидената и озбиљног нарушавања процедуре.

Ово су пети председнички избори од независности Македоније 1991. године, а шеф државе се бира директно сваких пет година.

Други круг председничких избора треба да буде одржан 27. априла, за када су заказани и ванредни парламентарни избори, који ће бити спроведени према пропорционалном моделу у шест изборних јединица у држави и три изборне јединице у дијаспори према већинском моделу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије