Сабина и Самра побегле у џихад

Две тинејџерке из БиХ са сталном адресом у Бечу, Сабина Селимовић (15) и Самра Кешиновић (16), побегле од куће, а у опроштајном писму навеле да су отишле у џихад у Сирију.

Родитељи девојчица, Сабит Селимовић и Хасиб Кешиновић, рекли су за Дневни аваз да су оне  без знања породица напустиле у четвртак своје домове у Бечу, а јуче су у њиховим стварима нађена писма у којима их обавештавају да су отишле у Сирију.

Очеви тинејџерки су потврдили да је свему обавештена аустријска полиција, а први трагови о несталим девојчицама воде до бечког аеродрома.

"Добили смо потврду на аеродрому у Бечу да су наше ћерке отишле 10. априла у преподневним сатима авионом у турски град Адану. Кад смо пронашли писма да су отишле у Сирију о свему смо обавестили аустријску полицију која нам је казала да су издали потерницу у свим земљама Шенгена", рекли су за Аваз Селимовић и Кешиновић.

Они су додали и да ништа није наслућивало да би Сабина и Самра могле напустити породицу. Биле деца и ученице за пример, па нико од чланова породице, нити њихових пријатеља није приметио нешто што би указивало на то да ће отићи у џихад у Сирију, како су написале у писму, рекли су очеви.

Према Селимовићевим речима, које преноси Глас Српске, његова кћерка је у писму које је нађено у њеним књигама написала: "Отишле смо на прави пут. Идемо се борити за ислам. Видимо се у џенету, тамо је лепо, тамо је вечни свет!".

Кешиновић истиче да је све тако организовано да су они који су их наговорили да оду у Сирију потрудили да нико ништа не сазна.

Самрини родитељи открили су да је она пре неколико дана отворила лажни "Фејсбук" профил под именом Сафија Ал Гариба.

Према речима Самриног рођака, сви пријатељи на том профилу имају арапска имена и доминирају фотографије на којима су они са оружјем.

Он наводи да у контакту са Самром један од њих је упозорава да се брзо одлуче на одлазак и да пазе да њих не доведу у опасност.

Према писању Аваза, обе породице синоћ су добиле незваничне информације да су девојчице прешле турско-сиријску границу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије