Читај ми!

Македонци бирају председника

Више од 1,7 милиона Македонаца бира новог председника између четири кандидата. Главна битка, према аналитичарима и анкетама, водиће се између садашњег председника Ђорђа Иванова и Стева Пендаровског из опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ).

Бирачи гласају на 3.480 изборних места у земљи и 34 у дијаспори, а изборе прати више од 8.325 домаћих и 326 страних посматрача, преноси Бета. Ово су пети председнички избори откако је Македонија стекла независност 1991. Председник се бира директно, сваких пет година.

Уколико ниједан председнички кандидат не освоји више од половине гласова у првом кругу, други круг се организује две недеље касније између два кандидата који су у првом кругу освојили највише гласова.

Да би гласање било успешно, најмање 40 одсто бирача мора да изађе на изборе.

Према анкетама, највеће изгледе за победу има Ђорђе Иванов, захваљујући подршци моћне, владајуће ВМРО ДПМНЕ, али посматрачи сматрају да мање жучна реторика његовог највећег ривала Стева Пендаровског може да привуче неодлучне бираче, као и да буде привлачна албанској мањини.

Како предвиђају аналитичари, њих двојица ће највероватније отићи у други круг, који ће бити одржан 27. априла, када ће у Македонији бити и општи избори, на којима ће се гласати за 123 посланика у шест изборних округа. Три посланика биће изабрана из дијаспоре.

У изборној кампањи доминирале су теме економије, о којој се председник мало пита, демократије, владавине права, и дугогодишњег спора са Грчком око имена.

Кампању је донекле обележило и инсистирање албанске Демократске уније за интеграцију (ДУИ), коалиционе партије у влади, да ће довести у питање легитимитет следећег председника уколико не буде усвојен нови изборни модел путем којег би се албанске и македонске партије у парламенту унапред договориле о кандидату.

ДУИ је позвао Албанце који чине четвртину од македонске популације од око 2,2 милиона људи да не изађу на изборе.

Функција председника у Македонији је много мање моћна од премијерске.

Изборна места отворена су у 7 часова, а први круг гласања за новог председника Македоније биће окончан у 19 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије