Читај ми!

Словеначка десница у Европском парламенту

На изборима за Европски парламент, на којима Словенци 25. маја бирају својих осам европосланика, надмоћну победу ће осигурати Словеначка демократска странка (СДС) опозиционог лидера и бившег премијера Јанеза Јанше, показује анкета љубљанског "Дела".

Листа СДС-а, највеће опозиционе странке у садашњем сазиву парламента, освојила би 20,8 одсто гласова, податак је из анкете коју је прошле седмице на 406 испитаника спровео престижни словеначки дневник.

На другом месту је заједничка листа двеју, такође, опозиционих странака - демохришћанске Нове Словеније (НСИ) и Словенске народне странке (СЛС) с 11,5 процената гласова анкетираних.

Коалициона странка Социјалних демократа (СД), која је прошле и почетком ове године водила у свим анкетама, освојила би само 4,4 одсто гласова.

Према резултатима анкете, велики успех на изборима за Европски парламент у Словенији могу да очекују националисти и неке новоосноване листе и странке, пренела је Хина.

Тако анкета најављује да ће Словеначка национална странка (СНС) Змаге Јелинчича освојити 12,1 одсто гласова, а листа "Верујем" коју води бивши врховни државни ревизор Игор Шолтес 8,7 процената.

Либералне и центристичке листе на евроизборима не могу да очекују већи успех, као ни тек новоосноване странке произашле из покрета који су пре годину и по дана били у првом плану због масовних протеста у словеначким градовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије