Читај ми!

Сахрањен митрополит Јован

У Загребу је сахрањен Митрополит загребачко-љубљански Јован Павловић. У Храму Преображења служена је заупокојена литургија и опело.

Епископ Српске православне цркве (СПЦ) Јован Павловић и дугогодишњи митрополит загребачко-љубљански, који је преминуо 3. априла, сахрањен је уз богослужење у Саборном храму Светог Преображења у центру Загреба.

Свету заупокојену литургију предводио је патријарх српски господин Иринеј са највишим свештеницима СПЦ, у присуству представника верских заједница, политичара и бројних верника, преноси Танјуг.

Он је рекао да је митрополит Јован читавог живота волео Цркву, а да су га због његових хришћанских и људских врлина, топлине, благости и смирености, колеге рано прозвале "Јоца Светац", преноси Хина.

Рано је изабран за епископа 1977., а 1982. за администратора Митрополије загребачко-љубљанске, подсетио је патријарх и додао да "Црква добро зна кога, где и када шаље".

"У смутним временима митрополит Јован знао је да се снађе и на најбољи начин обави своју дужност", нагласио је патријарх Иринеј.

Последњем испраћају митрополита Јована присуствовали су председник Хрватске Иво Јосиповић, Сабора Јосип Леко, изасланик председника Владе министар Мирандо Мрсић, представник Владе Републике Србије Милета Радојевић, кардинал загребачки Јосип Бозанић, загребачки градоначелник Милан Бандић, представник српских друштава у Хрватској Милорад Пуповац и други.

Ковчег са земним остацима митрополита Јована, након двоипосатног обреда, положен је у под цркве Светог Преображења на загребачком Тргу Петра Прерадовића, објавила је Хина.

Саучешће Митрополији загребачко-љубљанској и њеним припадницима изразили су највиши хрватски званичници, међу којима су председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић.

Они су оценили да је митрополит Јован био велики човек који је пуно допринео екуменизму и разумевању између хрватског и српског народа.

Митрополит Павловић умро је у 78. години у Клиничком болничком центру Сестара милосрдница у Загребу.

За епископа је изабран на редовном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ-а 1977. године, а митрополит загребачко-љубљански постао је1982. године.

Питање његовог наследника биће решено на сабору у Београду 15. маја, до када ће на челу митрополије загребачко-љубљанске бити тренутни администратор, епископ далматински Фотије.

Митрополит је у свом тестаменту написао да жели да буде сахрањен у Загребу, у крипти Цркве Св. Преображења Господњег на Тргу Петра Прерадовића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије