Читај ми!

Опроштај од митрополита Јована

Патријарх Српске православне цркве Иринеј одао је у Загребу почаст преминулом митрополиту загребачко-љубљанском Јовану Павловићу. Од митрополита се опраштају и бројни верници.

Патријарх Иринеј је из Београда стигао у Загреб и у цркви Светог Преображења Господњег помолио се уз ковчег преминулог митрополита, пренела је хрватска агенција Хина.

И бројни верници опраштају се од митрополита Јована у цркви у центру Загреба, главној цркви Српске православне цркве у Хрватској.

Она ће остати отворена читаву ноћ за све вернике који буду желели да се опросте од покојног митрополита. Служба за покојника биће одржана сутра у 10 сати, а у 12 ће бити сахрањен.

Саучешће Митрополији загребачко-љубљанској и њеним припадницима изразили су највиши хрватски званичници, међу којима су председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић, оценивши да је митрополит Јован био велики човек који је пуно допринео екуменизму и разумевању између хрватског и српског народа.

Митрополит Павловић умро је јуче у 78. години у Клиничком болничком центру Сестара милосрдница у Загребу. За епископа је изабран на редовном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ-а 1977. године, а митрополит загребачко-љубљански постао је1982. године.

Питање његовог наследника биће решено на сабору у Београду 15. маја, до када ће на челу митрополије загребачко-љубљанске бити тренутни администратор, епископ далматински Фотије.

Митрополит је у свом тестаменту написао да жели да буде сахрањен у Загребу, у крипти цркве Св. Преображења Господњег на Тргу Петра Прерадовића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије