Читај ми!

Братушек: Тражићу гласање о поверењу влади

Словеначка премијерка Аленка Братушек најавила је да ће затражити гласање о поверењу влади у парламенту, како би проверила чврстину четвоространачке коалиције.

Братушек је оценила да је актуелна влада Словенију довела у "мирне воде", чак и у случају када би били потребни превремени избори, преноси Танјуг.

"Коалиција не може бити ефикасна уколико нема сагласности о томе да смо у влади зато да би Словенија ишла напред", рекла је Братушек на конференцији за новинаре у седишту њене Позитивне Словеније.

Братушек је истакла да гласањем о поверењу жели да тестира чврстину коалиције, у којој су још и Социјални демократи, Демократска странка пензионера и Грађанска листа, у ситуацији када се разилазе око тога како испунити мањак у овогодишњем буџету.

О деловању коалиције и начину како надоместити смањење прихода у државном буџету председници коалиционих странака и њихови заступници у парламенту поновно ће разговарати на састанку најављеном за недељу.

Братушек је, такође, најавила да ће Позитивна Словенија још пре избора за Европски парламент, 25. маја, одржати ванредни конгрес на коме ће се она кандидовати за лидера.

На конгресу се, према ранијим најавама, за председника поново намерава да кандидује оснивач странке, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, који је свој председнички положај "замрзнуо" почетком прошле године, након што га је за нетранспарентно располагање приватном имовином док је био на јавним функцијама оптужила Антикорупцијска комисија.

О поверењу влади премијерке Братушек парламент је задњи пут одлучивао средином новембра прошле године, приликом усвајања измена за буџет у 2014. години, подсећа Хина.

Тада је за наставак мандата њене владе до редовних избора 2015. године гласало 50 заступника, док је 31 био против.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије