Читај ми!

Тужба против шефа "Мола" због мита

Због давања мита у случају "Ина", против председника Управе "Мола" Жолта Хернадија подигнута оптужница. Он се терети да је бившем премијеру Хрватске Иви Санадеру дао 10 милиона евра како би мађарској нафтној компанији препустио управљачка права у "Ини".

Уред за сузбијање корупције и организованог криминала (Ускок) је оптужницу против председника Управе мађарске нафтне компаније "Мол" Жолта Хернадија подигао након спроведене истраге о могућој злоупотреби, преноси Танјуг.

Оптужницом се окривљеном ставља на терет да је, као председник Управе "Мола", од почетка 2008. до краја 2009. у Загребу с тадашњим председником владе Санадером "договорио да ће за износ од 10 милиона евра предузети све да се закључе Прва измена и допуна Уговора о међусобним односима деоничара трговачког друштва 'Ина'", објавио је Ускок на својој интернет страници.

Ускок тврди да је на тај начин Хрватска "Молу" неосновано омогућила превладавајући утицај у "Ини". Такође, да је договорено склапање Главног уговора о издвајању гасног пословања из "Ине", односно да Хрватска преузме "онај део гасног пословања који ствара губитке".

Како се истиче, Санадер је, као противуслугу за примљени мито, договорио измене деоничарског уговора између МОЛ-а и "Ине", знајући да то "није у интересу Републике Хрватске".

Истрагу против Хернадија Ускок је прекинуо у децембру 2012. и поново је покренуо након уласка Хрватске у ЕУ.

Уз поновно покретање истраге, Ускок је за Хернадија затражио и истражни затвор након што му је Мађарска одбила уручити позив за испитивање у Хрватској, а раније га није желела сама испитати правдајући се заштитом националних интереса.

У међувремену, његова потерница је, без знања хрватског суда, тужилаштва или полиције, нестала с Интерполове странице, јер је Хернадијева одбрана пред Уставним судом затражила ревизију поступка на основу којег му је одређен истражни затвор и расписана међународна потерница.

Санадер је због случаја "Ина" - "Мол" неправоснажно осуђен на 10 година затвора, а Врховни суд управо разматра жалбе његове одбране и тужилаштва на ту пресуду, подсећа хрватска агенција Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије