Читај ми!

Гојко Ерор изручен Хрватској

Србин из Хрватске Гојко Ерор изручен је с Малте Хрватској и налази се у осјечком затвору. Ерор је оптужен за ратне злочине против цивилног становништва за време рата деведесетих.

Гојко Ерор, Србин из Хрватске оптужен за ратне злочине против цивилног становништва за време рата деведесетих, изручен је с Малте Хрватској и налази се у осјечком затвору, преносе хрватски медији.

Након што је завршен поступак изручења с Малте, где је живео pоследњих 11 година, у осјечки затвор је доведен у ноћи између петка и суботе, сазнаје незванично Хина.

Жупанијски суд у Осијеку му је још раније одредио истражни притвор.

Малтешки суд је прошле седмице одлучио да Ерора (49) изручи Хрватској која је тражила екстрадицију због оптужби које се односе на нестанак најмање 17 људи у Берку, селу поред Вуковара, као и због злочина против човечности, мучења, отмице и незаконитог одвођења у концентрациони логор у периоду од 1991. до 1993.

Ерор је пристао на изручење. Малтешки суд није утврђивао тачност оптужби него је само разматрао исправност захтева за изручење.

Оптужница, коју је против њега и групе осумњичених у априлу 2006. подигло Жупанијско државно тужилаштво у Вуковару, терети их да су од 2. септембра 1991. до краја 1992. године у Берку, у којем је живело већинско хрватско становништво, након што су село окупирале ЈНА и паравојне формације, прихватили окупаторску власт, преноси Хина.

У оптужници се наводи да су "они основали тзв. штаб територијалне одбране и преостали део несрпског становништва убијали, одводили у логор, мучили, застрашивали, терали на присилан рад, пљачкали, због чега су све хрватске породице морале напустити своје куће и прећи на слободни део Хрватске".

За време напада и окупације Берка убијена су 34 становника, а за десет мештана се још трага.

Линта: Наставак политике застрашивања  

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да је хапшење и изручење Гојка Ерора од стране Малте наставак хрватске политике застрашивања протераних Срба с циљем да им се ограничи слобода кретања и обесхрабри повратак.

Линта је у саопштењу подсетио да је Гојко Ерор 125. ухапшени Србин и пети од почетка ове године.

"Хрватска хапшењима Срба настоји да потврди лажну тезу да су Срби агресори, окупатори и злочинци а да су Хрвати жртве јер су тобоже водили обрамбени и праведни рат. Истина је да је у Хрватској вођен грађански рат који је изазвао режим Фрање Туђмана због своје сецесионистиче и антисрпске политике. Крајишки Срби су имали легитимно право да се бране од таквог режима", навео је Линта. 

Затражио је да Влада Србије покрене дијалог са владом у Загребу с циљем да Хрватска престане са хапшењима Срба и да се постигне договор о процесуирању одговорних лица за ратне злочине и друга кривична дела из ратног периода.

Такође, према његовим речима, Србија треба да тражи од Хрватске да престане да води двоструку политику, односно да се декларативно залаже за најбоље односе, док у пракси протерани Срби не могу да остваре једно од основних људских права - право на слободу кретања.

"Престанак хапшења Срба треба да буде један од конкретних доказа да Влада Хрватске искрено жели да успостави односе међусобног поштовања са Србијом", поручио је Линта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије