Читај ми!

Нафтна грозница "тресе" Хрватску

Хрватска је за нафтне компаније које су заинтересоване да експлоатишу нафту и гас из Јадрана отворила своје сеизмичке карте. За преглед података плаћа се 5.000 евра.

Педесетак нафтних компанија из целог света заинтересовано је да у Јадрану трага за црним златом. Од ове седмице, тамошња Агенција за угљоводонике отворила им је врата такозване собе података, где могу да проучавају досадашње сеизмичке податке.

У соби података, за пет хиљада евера заинтересоване компаније могу да проведу два дана и прегледају материјале на рачунарима. Преснимавање је забрањено, а могу да се записују само основни подаци, без цртања мапа. Ипак, интересовање је велико.

"Недељно очекујемо две компаније и тако је већ све букирано до краја четвртог месеца. Толико је захтева да не стигнемо месечно ни да их обрадимо", каже Барбара Добрић, в.д директора Агенције за угљоводонике.

На располагању су подаци две студије о хрватском делу јадранског подморја; ИНИ-ни, снимљени пре тридесетак година, и норвешког Спектрума, снимљени недавно. Поред сеизмичких, ту су и подаци о постојећим бушотинама и утврђени нафтни потенцијали.

"Познаваоци нафтних прилика у Хрватској упозоравју да се не треба пуно залетати у целој причи јер политичари мало надувавају целу ситуацију што се тиче неког енормног богаства у хрватском приморју и кажу да су то исте оне количине које су открили ИНИ-ни истраживачи крајем 20 века", каже Јелица Путниковић из Балкан магазина.

Према њеним речима, и тада је било пробних бушотина али оне су показале нафту само у траговима не велико богаство.

Ипак, у Агенцији за угљоводонике очекују и додатни приход јер компаније већ траже да откупе та документа.

"Подједнако су заинтересовани и за једне и за друге податке. Ја не могу именовати. Неке компаније су тражиле и унапред купиле и једне и друге податке", каже Барбара Добрић.

Соба података биће отворена до краја године, када се очекују и конкретне понуде за истраживање нафте и гаса у Јадрану.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије