Читај ми!

Протести наставника у Атини

Стотине наставника протестује у Атини у очекивању одлуке о томе да ли ће остати у државној служби или ће бити отпуштени.

Трећи дан узастопно демонстрирају стотине наставника у Грчкој. Пре осам месеци су "стављени на располагање" и очекују одлуку о томе да ли ће задржати посао или бити отпуштени.

Ти наставници, углавном из средњих техничких школа, били су међу првим државним службеницима који су јула 2013. године "стављени на располагање" и то на осам месеци током којих нису радили, а добијали су по три четвртине плате.

Средње техничке школе су платиле високу цену реструктурирања државног сектора: Отпуштање је ишло редом, без процене квалитета запослених, а неки су пребачни у удаљене школе што нису могли да прихвате, па су остали без посла.

Таквих је било и у државном сектору здравства.

Министар просвете Констандинос Арванитопулос је рекао је да је "на располагању" 1.850 наставника, а влада намерава да на друге послове прерасподели бар још 1.600.

Грчка се обавезала повериоцима да из државне службе отпусти још 11.500 људи до краја 2014. године кроз спајање или укидање државних органа, а 2013. је отпустила 3.500 људи.

Од јула прошле године око 20.000 људи је проглашено "делимично незапосленим", а циљ је да их до краја ове године буде 25.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије