Хрватска припрема рестриктиван буџет

Влада премијерке Хрватске Јадранке Косор припрема рестриктиван буџет и за идућу годину, без смањивања плата и пензија. Само за први квартал потребно пет милијарди евра кредита. Штедња би се пребацила на, до сада поштеђене, сељаке и предузећа губиташе.

Хрватска премијерка Јадранка Косор и министар финансија Иван Шукер почели су да раде на буџету за 2010. годину који би, по првим неслужбеним најавама, и даље требало да буде реастриктиван.

Не би било смањивања плата или пензија, што је постигнуто увођењем кризног пореза од два и четири одсто на сва примања изнад 3.000 куна (409 евра), а штедња би се пребацила на друштвене групе и на оне који су до сада били поштеђени - сељаке, предузећа губиташе.

Главни простор за уштеде види се у широком спектру подстицаја, од пољопривреде и индустријских губиташа до осталих порезних олакшица.

Отварање питања подстицаја који су сада за неке пољопривредне културе највиши у Европи поново ће довести на питање однос ХДЗ-а с коалиционим партнерима, пе свега Хрватском сељачком странком, која решење тражи у новој пореској расподели и увођењу пореза на имовину.

Влада не би смањивала основицу плата из буџета, али би подржала реорганизацију државне управе, која подразумева и смањење броја запослених.

Уштеде су потребне, јер је неизвесно хоће ли држава моћи да нађе финансијере за све веће минусе у буџету. Само до краја првог тромесечја идуће године Хрватска треба да обезбеди више од пет милијарди евра нових кредита, да би покрила све потребе државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво