Лекар из Оточца (ни)је крив

Хрватска полиција није установила да лекар Есад Мујкановић није пружио адекватну медицинску помоћ пацијенту српске националности из Врховина. Полиција лекара пријавила суду због "нарушавања јавног реда и мира".

После истраге о понашању лекара из дома здравља у Оточцу Есада Мујкановића, који је одбио да пацијента из Врховина, српске националности пребаци у болницу у Огулину, Личко-сењска полиција је установила да није утврђено да пацијенту није пружена адекватна медицинска помоћ.

Полиција је, међутим, лекара Мујкановића пријавила прекршајном суду у Оточцу због "нарушавања јавног реда и мира" зато што је на "нарочито дрзак и непристојан начин по националној основи извређао двојицу челних људи општина Врховине који су тражили да се пацијент пребаци у болницу".

Полиција је установила да је у недељу, 6. септембра послеподне на одељење хитне медицинске помоћи дома здравља Оточац примљен седамдесетједногодишњи Бошко Радић из Врховина, коме је дежурни лекар Есад Мујкановић пружио медицинску помоћ давањем инфузије и задржао га на посматрању.

Око три сата касније, у дом здравља су дошла двојица Радићевих комшија, начелник општине Милорад Делић и заменик начелника Мирослав Машић који су од Мујкановића тражили да Радићу изда упут и да га возилом хитне медицинске помоћи превезу у болницу Огулин или Госпић због даље хоспитализације. 

Делић и Машић су сумњали да Радићу није пружена адекватна медицинска помоћ и да је  доживео мождани удар.

Мујкановић је њихов захтев одбацио сматрајући да нема потребе за тим, али је на инсистирање Делића и Машића, уз њихову писану сагласност, Радић отпуштен из дома здравља, при чему је Мујкановић Делића и Машића, али и све становнике ове претежно српске општине назвао "четницима и гамадима", претећи да ће им "скинути кокарде с капа".

Радићеви налази уреду 

Делић и Машић су Радића превезли у Огулин где је задржан на лечењу, али му тамо снимцима нису потврдили мождани удар јер су налази били уредни.

Како нису утврђени елементи кривичних дела која се гоне по службеној дужности, о утврђеним чињеницама информисан је општини тужилац у Госпићу, коме су достављени извештај и комплетна документација, а против Мујкановића је поднесена прекршајна пријава.

У међувремену се јавило преко 20 становника Врховина како би надлежнима пријавило своја неугодна искуства с Мујкановићем, тврдећи да је његова универзална дијагноза била "прејео си се", чак и кад се радило о угризу поскока.

Седамдесетогодишња Марија Јеловац за "Јутарњи лист" је изјавила да ју је поскок пре годину дана угризао на кућном прагу, а да јој је Мујкановић рекао да јој није ништа и "да се прејела".

Лекар јој је дао вакцину против тетануса и оставио је да лежи у стационару, да би други лекар видео трагове угриза и пребацио је у Госпић где су се лекари чудили што је уопште жива. Због тога жали што Мујкановића тада није тужила.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво