Читај ми!

Ширак се залагао за заузимање Сребренице?

Некадашњи председник Француске Жак Ширак залагао се да се Сребреница војном силом ослободи и преузме од Срба, наводи се у документима које je објавила Библиотека некадашњег америчког председника Била Клинтона, преносе "Независне новине".

Библиотека некадашњег америчког председника Била Клинтона објавила је нове документе о рату у Босни и Херцеговини, у којима је доста пажње посвећено иницијативи тадашњег председника Француске Жака Ширака да се Сребреница војном силом ослободи и преузме од Срба, преносе Независне новине.

У једном документу од 13. јула 1995. године дат је, указује бањалучки дневник, занимљив транскрипт разговора између тадашњих председника Француске и Сједињених Америчких Држава.

"Француска је спремна да све своје војне потенцијале стави иза акције за поновно запоседање Сребренице. Још не знам шта Британци мисле. Они су директно заинтересовани јер је Горажде, где су њихови војници, близу Сребренице. Питам се хоће ли се и они, како су то Холанђани урадили у Сребреници, само спаковати и отићи. Не желим да Француска буде саучесник у таквој ситуацији", рекао је Ширак Клинтону.

Додао је и да војна операција враћања Сребренице Бошњацима зависи од воље САД, Велике Британије и Немачке. Ширак је нагласио и да његова земља не може да допусти "да се они поубијају, а ми да седимо и не радимо ништа, чиме постајемо саучесници".

Клинтон је на то, како је наведено, одговорио да цени чврст став Француске по питању Сребренице, али је нагласио да је за њега Горажде много битније.

"Горажде је битније од Сребренице и од Жепе, како због величине, тако и због психолошког ефекта", навео је Клинтон и додао да ће Срби, ако се нешто деси у Горажду, сматрати "да имају одрешене руке за напад на Сарајево".

Ипак, у документима се наводи да Британци нису били спремни за брзу и насумичну одлуку о војној акцији у БиХ, упркос притисцима из Париза.

Такође, Британци су сматрали да Срби могу заузети Жепу када год то желе, иако су сумњали да ће се то десити јер им је "неопходно неколико дана да 'сваре' Сребреницу".

У документу се још наводи и да је Велика Британија још једном изразила спремност да задржи своје војнике у БиХ.

"Један од основних разлога зашто сам мислио да је исправно послати британске војнике тамо (у БиХ) и зашто оклевам да их повучем јесте што у том случају прети опасност од ширег балканског рата", навео је тадашњи британски премијер Џон Мејџор, преносе Независне.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије