Албанија враћа дуг чланицама СФРЈ

Земље бивше Југославије окончале су дводневне преговоре у Тирани, постизањем начелног споразума с Албанијом о њеном клириншком дугу бившој федерацији у висини од 20,7 милиона долара, пренела је словеначка агенција СТА.

Словеначка агенција СТА пренела је да су земље бивше Југославије окончале дводневне прегове у Тирани, постизањем начелног споразума с Албанијом о њеном клириншком дугу бившој федерацији у висини од 20,7 милиона долара.

Високи словеначки представник за сукцесију Рудолф Габровец изјавио је да су преговори били успешни, и додао да све стране сада треба да донесу меморандум за којим ће уследити споразуми између сваког сукцесора појединачно и Албаније.

Очекује се да меморандум буде закључен до краја октобра, када ће Албанија и сваки од сукцесора имати направљене билатералне обрачуне.

Затим би могли почети билатерални преговори о томе "када ће и под каквим условима" Албанија отплатити тај дуг сваком од сукцесора, објаснио је Габровец.

У оквиру сукцесионе формуле, Словенија би могла рачунати на 3,3 милиона долара од укупно 20,768 милиона долара албанског дуга и на заосталу камату у висини од око пола милиона долара, преноси СТА.

Преговори у Тирани су одржани након што је комитет за расподелу финансијске имовине и дугова бивше југословенске федерације у јулу у Сарајеву постигао консензус о бившим уделима у клириншким трансакцијама са седам земаља: Албанијом, Алжиром, Египтом, Бугарском, Камбоџом, Индијом и Гвинејом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се