Готовинин брод за готовину

Анте Готовина, мада на "црној листи" Стејт департмента, успео да купи туноловац у САД. Његови адвокати тврде да физичко лице значи једно, а правно лице - нешто сасвим друго, јер брод није купио Готовина, него његова фирма. Американци за сада ћуте.

Пензионисани хрватски генерал Анте Готовина, кога је Хашки трибунал ослободио кривице за ратне злочине почињене у "Олуји", води правну битку са америчком администрацијом захтевајући скидање са "црне листе" Стејт департмента, па је отуда необична вест да је његова фирма управо од САД купила нови брод туноловац.

Готовина је, наиме, како су раније пренели хрватски медији, од Стејт департмента затражио да буде скинут са својеврсног пописа људи са којима је америчким држављанима забрањено да тргују, сарађују, помажу им или обављају било коју врсту међународне финансијске трансакције.

Необична је стога вест, објављена ових дана, да је фирма "Пелагос нет фарма" д.о.о, у власништву генерала Готовине, за три милиона куна (око 400.000 евра) купила нови брод туноловац и то баш из САД, из савезне државе Алабаме, пише данас загребачки Јутарњи лист.

Готовина је, као аргумент зашто би га требало скинути са листе "непожељних", навео да због те ситуације трпи голему економску штету. Чини се, ипак, наводи овај хрватски дневник, да Готовина са САД успешно послује.

Готовина је, подсећа се, на "црну листу" стављен 2003. године, а њоме управља савезни Биро за надзор иностраних финансијских средстава.

Мада је Готовина већ дуже време слободан човек, Американци га и даље држе на листи, због чега је генерал против Бироа повео поступак пред судом у Вашингтону.

Позивајући се на изворе блиске адвокатском тиму генерала Готовине, лист сазнаје да они сматрају да Готовинино присуство на листи није препрека за пословање његове компаније која се бави ловом на туне.

"Он се, наиме, на листи налази као физичко лице, а брод је купило правно лице, његова фирма 'Пелагос нет фарма'. Нема никакве препреке да правна лица послују с америчким држављанима", рекао је неименовани саговорник листа.

Готовина је брод 'Пелагос 2' купио и допремио у Хрватску из Алабаме, а пловило је вредно око три милиона куна.

У генераловој фирми, међутим, нису били расположени за разговор са новинарима уз образложење да су презаузети, пише Јутарњи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије