Пресуда у корист Емира Кустурице

Новинар Андреј Николаидис и црногорски недељник "Монитор" кажњени са 12.000 евра због "повреде части у угледа" српског режисера Емира Кустурице. Кустурица задовољан пресудом.

Врховни суд Црне Горе потврдио је пресуду Вишег суда у Подгорици којом су новинар Андреј Николаидис и црногорски недељник "Монитор" кажњени са 12.000 евра због "повреде части у угледа" српског режисера Емира Кустурице.

Врховни суд је тиме одбио захтев заступника новинара Николаидиса за ревизију поступка.

Кустурица је тужио Николаидиса и "Монитор" због текста "Џелатов шегрт" објављеног у црногорском недељенику пре пет година.

Суд у Подгорици је 2006. године одбио тужбу српског режисера и оценио да је спорним текстом "поштован новинарски кодекс" и да "не постоји грађанска одговорност, јер су у тексту изнесени вредносни судови".

Ову пресуду преиначио је касније Виши суд у Подгорици који је казнио новинара и недељеник "Монитор" и утврдио да спорни текст "садржи низ увредљивих речи и цитата којима се Кустурици импутира да је глуп, ружан, покварен, да је пружао алиби за сваког убијеног муслимана" и оценио да се тиме "грубо вређају" част и углед режисера.

Правда спора али достижна

Констатацијом "свака част судству, дивна вест", Емир Кустурица је данас прокоментарисао одлуку Врховног суда Црне Горе.

"Свака част судству, јер то је била једна малициозна, тешка увреда мене и моје породице, тако да сам врло срећан што је то тако завршено", рекао је Кустурица.

То што је за коначан исход требало да прође пет година, Кустурица је објаснио као последицу деловања бирократије, истичући да је ипак срећна околност да је правда достижна.

"Ако су вређали мене и моју породицу, користили најгори вукабулар и произвољности, мислећи да могу да раде шта год желе, лепо је да постоји закон који ипак на крају стигне и то санкционише", истакао је Кустурица.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара