Хуманиста или националиста?

Министарство здравља Хрватске ће забранити рад лекару Есаду Мујакановићу из Оточца, уколико се утврди да је одбио да пружи лекарску помоћ Бошку Радићу из Врховина, само зато што је Србин. Поступак лекара осудили Општина Врховина и УНХЦР у Хрватској.

После инцидента у Дому здравља у Оточцу, где је лекар Есад Мујкановић одбио да помогне пацијенту Бошку Радићу из Врховина, само зато што је Србин, реаговао је министар здравља Хрватске Дарко Милиновић.

Случај се испитује и, ако се то потврди као тачно, за тог лекара више нема места у хрватском здравственом систему, поручују из ресорног министарства.

Лекарска заклетва обавезује лекара да пружи лекарске услуга свима, без обзира на пол, веру и било коју другу различитост, рекао је министар Милиновић новинарима у Госпићу.

Поступак Мујкановића данас су осудили и начелник општине Врховине Милорад Делић и представник УНХЦР у Хрватској Вилфрид Бухорн , који је у саопштењу изразио забринутост у вези са информацијом о међуетничком сукобу у Оточцу.

Мујкановић је у недељу после подне одбио да пружи адекватну лекарску помоћ Србину Бошку Радићу из Врховина, који је у Дом здравља у Оточцу довезен са симптомима можданог удара.

Довео га је син Слободан, након што су из Дома здравља одбили да пошаљу кола хитне помоћи. Лекар га је збринуо у стационару и дао инфузију, али је сину рекао да му није ништа.

Кад су Делић и његов заменик Мирослав Машић замолили да Радића, који је имао јасне симптоме можданог удара, пребаци у болницу у Огулин, Мујкановић их је вређао, називајући њих и све Србе Врховинама четницима, па су њих двојица Радића сами пребацили до болнице.

УНХЦР тражи истрагу о инциденту 

Ово није први случај да се Мујкановић и други лекари лоше односе према пацијентима Србима, изјавио је за Танјуг начелник општине Врховине Милорад Делић, додавши да је задњих месеци било више сумњивих смрти пацијената.

Негирајући да је до тада имао сукобе с Мујкановићем, како су то јавили хрватски медији, Делић истиче да их је Мујкановић због тражења превоза, осим вређања, замало и физички напао.

"Мујкановић људе држи три дана у стационару у Оточцу и тек онда шаље у болницу, рекао је Делић и нагласио да је и Мујкановић због лоших поступака истеран из места Јосипдол, али и да се ни остали лекари не односе знатно боље према пацијентима.

У саопштењу УНХЦР-а истиче се да та организација верује да инциденти као тај, иако ретки, увелико умањују напоре за стварање услова за повратак избеглица у Хрватску и шаљу негативну поруку онима који још размишљају о повратку, а да поткопавају огроман труд који појединци, локалне власти, невладине организације, хрватска влада и људи свих националности улажу у поновну изградњу заједница како би се пребродиле поделе из прошлости.

УНХЦР је позвао надлежне органе да што пре спроведу истрагу о инциденту и да хитно реагују, јер је то "најуспешнији начин борбе против таквих инцидената и порука које из њих настају".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се