Читај ми!

Мањине мост у односима Хрватске и Србије

Српска и хрватска мањина важан су елемент и мост у односима Хрватске и Србије као њихових матичних земаља и за њих је важан скори улазак Хрватске у ЕУ, речено у Загребу на представљању зборника "Хрватско-српски односи - решавање отворених питања".

Важан елемент и мост у односима Хрватске и Србије су српска и хрватска мањина и за њих је важан скори улазак Хрватске у ЕУ, речено је у Загребу на представљању зборника "Хрватско-српски односи - решавање отворених питања".

Зборник је настао на петом по реду научном скупу, одржаном прошле године у Голубићу Обровачком, у северној Далмацији.

Председник Српског народног вијећа (СНВ) и посланик Милорад Пуповац нагласио је важност добрих односа две националне мањине, као и њихов допринос у решавању отворених питања две земље.

Пуповац је нагласио да на скуповима и у изради зборника учествују српски и хрватски научници и политичари, и да ће, због његове важности, СНВ наставити да подржава ту активност.

Славен Бачић, председник Хрватског народног вијећа (ХНВ) из Суботице нагласио је да се у зборнику јављају аутори с различитим идејама и ставовима, али да се све пише без острашћености.

Бачић је рекао и да је Србима и Хрватима лакше да се називају припадницима заједнице него припадницима мањине, али и указао на добру сарадњу ХНВ и СНВ, као и медија које они издају.

Народни посланик у скупштини Србије Јанко Веселиновић нагласио је да су научна и политичка комуникација Срба и Хрвата неопходне, као и привредна сарадња.

"Демографска кретања показала су да је у Србији много мање Хрвата, а у Хрватској знатно мање Срба, али и да у обе државе има мање припадника већинског народа. Наше земље постају нам превелике", рекао је Веселиновић, описујући празна села по Бачкој, Банату, Лици и Далмацији.

Универзитетски професор из Новог Сада Дарко Гавриловић нагласио је да су се одувек јављале идеје о јединственој Европи и очекивања да ће човечанство стално ићи напред.

"А шта нам је показао 20. век с Првим и Другим светским ратом или шта нам је показао рат 90-их, када је Србину у Загребу или Хрвату у Новом Саду било лакше да се изјасне као јогурт него као оно шта су", рекао је Гавриловић.

Давор Пауковић са универзитета у Дубровнику говорио је о структури зборника у коме су радови подељени у три групе - поглед у будућност кроз суочавање с прошлошћу, као и отворена питања српске заједнице у Хрватској и хрватске у Србији.

Представљање зборника организовало је Веће српске националне мањине Загреба поводом прикључења Хрватске ЕУ и приближавања Србије ЕУ, као и увек актуалног питања српско-хрватских односа.

Међу бројном публиком били су амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић, саборски посланик Миле Хорват и бројни представници Српске православне цркве, српских организација и мањинске самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво