Читај ми!

Сарајево, протест због матичних бројева

Група грађана протестовала у Сарајеву, јер бебе због чекања на закон не могу да добију јединствени матични број. Повод за протест је случај тромесечне Белмине Ибришевић која хитно мора на лечење у иностранство, а како нема матични број, не може да добије ни пасош. Савет министара донео привремену одлуку о издавању матичних бројева.

Савет министара БиХ у Сарајеву донео је привремену одлуку о издавању јединствених матичних бројева грађана (ЈМБГ) истог дана када је група грађана протестовала због непостојања закона којим би то питање било трајно решено.

Пошто су добили информацију да је Савет донео одлуку, чији је циљ да се привремено омогући издавање ЈМБГ-а, упис беба у књиге рођених и издавање личних и других докумената, грађани окупљени испред зграде институција БиХ одлучили су да се не разилазе, захтевајући доношење закона којим би то питање било трајно решено, јавила је агенција Фена.

Одлука Савета ступа на снагу на дан доношења, примењиваће се 180 дана, а коначно решење биће донето у парламентарној скупштини БиХ. Грађани, међутим, тиме нису задовољни.

"Ово нам је прилика сада, за 180 дана је касно. Останимо овде док не донесу предлог закона и не упуте га у процедуру. Немојте бити наивини", рекао је један од окупљених грађана.

Међу грађанима Сарајева који су се окупили испред седишта Савета министара било је и неколико беба, које су родитељи довезли у колицима, а на колицима једне од беба окачен је транспарент "Не излазите док не добијем ЈМБГ".

Протест је договорен путем друштвених мрежа, Фејсбук и Твитер, а његов непосредан повод био је случај тромесечне бебе Белмине Ибришевић која хитно мора на лечење у иностранство, али је то немогуће извести, јер не може прећи државну границу пошто нема ЈМБГ.

Истовремено, мејл адресе надлежних министарстава биле су затрпане захтевима грађана да се тај проблем реши.

Од 12. фебруара ниједно новорођено дете у БиХ не може добити јединствени матични број нити може бити уписано у књигу рођених због пресуде Уставног суда БиХ од јануара ове године којом се ван снаге ставља постојећи Закон о матичном броју БиХ.

Проблем је настао, јер се при доношењу новог закона српски и бошњачки посланици нису могли усагласити око регистрацијских подручја при издавању ЈМБГ. Бошњачки посланици траже да у једно регистрацијско подручје уђе Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је то било и пре рата.

Српска страна се томе противи, тражећи да у регистрацији подручја не смеју се прелазити границе ентитета. 

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко упозорио је да би БиХ поново могле бити уведене визе због непостојања договора о ЈМБГ-у.

Инцко је нагласио да је то ствар суверених земаља које могу да појединачно и колективно доносе такво решење, али је додао да је још рано да се о томе размишља, иако таква могућност постоји.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво