Читај ми!

БиХ остаје у Савету Европе

Посланици Европског парламента нису усвојили амандман Дорис Пак о суспензији чланства БиХ из Савета Европе, као и о суспензији Прелазног трговинског уговора и претприступних (ИПА) фондова за БиХ.

Европски парламент је на данашњем гласању одбио амандмане Дорис Пак којима се тражи суспензија БиХ из Савета Европе, суспензија финансијске помоћи ЕУ из ИПА фондова и да се обустави привремени споразум о трговини БиХ и ЕУ.

Иако је председавајући ЕП у тренутку гласања објавио да је амандман добио подршку посланика, дигитално гласање које је урађено одмах након објаве, показало је да су посланици у великом броју ипак били против, пренео је Дневни Аваз.

Након што су одбијени амандмани Пакове, ЕП је прихватио ранији текст резолуције о стању у БиХ с још осам пратећих амандмана.

Европски званичници упозоравају БиХ већ дуже време да хитно мора да усвоји уставне промене и одблокира државне институције, а у супротном пут те земље ка европским интеграцијама долази у питање.

Радикалнији представници ЕУ, чак су најавили санкције у виду суспензије БиХ у телима европске заједнице, што је Дорис Пак и предложила својим амандманима.

Европски парламент оценио је у Стразбуру да БиХ и даље заостаје за земљама региона у процесу европских интеграција и истакао да су нужне суштинске уставне реформе, објављено је на сајту ЕП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије