Читај ми!

Ријека, између индустрије и туризма

Некада највећа лука бивше Југославиje Ријека је сада, као и пре, упућена на море. Међутим, уместо од индустрије и бродарства, сада највише живи од туризма. Ту и даље раде два бродоградилишта која постоје дуже од века, али, кажу, овакву кризу бродарство не памти.

Ријека, која је некада била најавећа лука бивше Југославије и живела највише од индустрије и бродарства, данас махом живи од туризма и услужних делатности. Као и већина у региону и Ријека чека неке боље дане.

Председник Управе Бродоградилишта "Виктор Ленац" Роберт Шкифић каже да сви бродари у последње три, четири године послују са губицима.

"Зависи од тога колико су успели у добрим годинама, ту мислим на период од 2004. до 2008. године, скупити са стране новаца да би могли пребродити кризу", каже Шкифић.

Две кризе, најпре она 90-тих, а затим и ова финансијска, значајно су утицале не само на рад бродоградилишта, него и на пад индустријске производње, тако да и Ријека све више почиње да се окреће услужним делатностима.

Почетком овог века туризам доживљава експанзију. Ипак, на питање од чега град данас више живи, од туризма или индустрије, тешко је добити конкретан одговор.

Новинарка ХРТ-а Наташа Папић Крешић каже да она индустријска Ријека, каква је некад постојала у бившој Југославији, више не постоји.

"Велик је број незапослених, индустрија је та која је покретала цели развој, те индустрије више нема, имам осјећај да се живи од трговине", каже новинарка ХРТ-а.

Да је приморје по дефиницији упућено на туризам тврди Дино Мартершић из Туристичке заједнице Ријеке.

"Од 2000. године бележимо раст од практично 110 посто. Другим речима, 2000. године имали смо око 60.000 ноћења, док смо 2012. године имали 135.000 ноћења.

Градоначелник Ријеке Војко Оберснел, који се нада и петом мандату у градској кући, и даље верује у индустрију.

"Тачно је да више нема оних великих индустријских погона каквих је некада било, углавном металопетрађивачких, међутим, и данас у Ријеци доминира индустрија", каже Оберснел.

Ријека дели судбину региона. Очекивања од Европске уније су велика, али, истовремено, криза увећава и страхове.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије