Изгред хрватских навијача

Хрватски навијачи, у месту Крњак код Карловца демолирали општинску зграду и отели српску заставу, која је била окачена на згради. Српски представник у жупанији осудио дивљање навијача.

Фудбалски навијачи, који су ишли у Загреб на утакмицу финала купа сплитског "Хајдука" с домаћом "Локомотивом", демолирали су општинску зграду у Крњаку на Кордуну и однели српску заставу која је, како закон предвиђа, била окачена на копљу на општинској згради.

Како је Танјугу изјавио начелник општине Раде Косановић, навијачи су упали у зграду која се налази одмах до магистрале, која од Карловца води према Лици и северној Далмацији.

"Навијачи су разбили стаклена врата на улазу у зграду и попели се на први спрат. Развалили су масивна храстова врата која се налазе на улазу у већницу, чији су инвентар демолирали, скинули су српску заставу, сломили копље и заставу понели са собом", рекао је Косановић.

Косановић процењује да се штета креће око 1.320 евра.

Кордунашка општина Крњак код Карловца има српску већину, а осим Срба и Хрвата повратника, на подручју општине живе и досељени Хрвати из БиХ.

Хулигански изгред хрватских навијача осудио је председник жупанијске организације Самосталне демократске српске странке (СДСС) и нови заменик карловачког жупана из редова српске мањине Синиша Љубојевић.

Љубојевић је нагласио да ће Срби и њихови представници у жупанији, али и шире, пратити да ли ће надлежне државне институције одрадити свој посао, као и да ће следити и јавна и службена осуда тог недела.

"У кампањи за изборе за Европски парламент, а нарочито за ове локалне изборе који су одржани 19. маја, навијачи су након израженог говора мржње од стране десних странака схватили да имају слободу да раде то што су урадили у Крњаку", рекао је Љубојевић.

"Кампања ХДЗ се оријентисала на стварање анимозитета према Србима у одређеним срединама. Ово у Крњаку се десило случајно, јер су навијачи прилазили путем тик уз граду општине", казао је он и навео да се такав инцидент могао десити и у некој другој општини са српском већином или значајним учешћем.

"Али да није било политичког такмичења у стварању националних набоја, то се не би десило, поготово што застава на згради стоји десетак година, од почетка примене уставног закон о правима националних мањина. То није само навијачки инцидент, њега треба посматрати у ширем контаксту јер одражава слику дела хрватског друштва", рекао је Љубојевић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије