Читај ми!

Помен бебама страдалим 1992. године

У центру Бањалуке, полагањем венаца, обележна 21. годишњица од смрти 12 беба, страдалих због несташице кисеоника, који није могао да буде допремљен из Београда, јер је УН забранила летове изнад БиХ.

Полагањем венаца и ружа на спомен-обележје у центру Бањалуке, обележена је 21 година од смрти 12 бањалучких беба, страдалих због недостатка кисеоника током ратних година, који није могао да буде допремљен из Београда, јер је Савет безбедности УН забранио летове над територијом БиХ.

На Одељењу за интензивну негу бањалучког породилишта од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је 12 новорођенчади, а кисеоник није достављен упркос бројним апелима јавности и чињеници да су сви званичници УНИЦЕФ-а и међународних хуманитарних организација били упознати са тешком ситуацијом у којој се налазила бањалучка Клиника за дечије болести.

Седам дана након смрти последње бебе, Војска Републике Српске успоставила је коридор са Србијом.

Тринаеста беба је преживела, али је то дете преминуло после 13 година, док четрнаеста беба има последице које ће носити целог живота.

На обележавању годишњице, председник РС Милорад Додик рекао је да се од РС не може очекивати да покрене питање одговорности Савета безбедности УН за смрт 12 бањалучких беба, али да се сваком ко дође у Бањалуку мора показати шта се дешавало 1992. године.

"Светски моћници данас у неком другом облику настављају спровођење исте политике стереотипа и кривице само једних, као и тражења да се остваре давно зацртани модели, без обзира што они не функционишу. То је доказ да су пре почетка рата, они који одлучују о глобалним процесима, одлучили да казне српски народ," истакао је Додик.

Он је рекао и да је туга још већа када се зна да за овај злочин нико није одговарао и подсетио да сви ранији покушаји нису уродили плодом, јер се Савет безбедности УН оградио.

Венце на споменик 12 бањалучких беба, осим мајки трагично страдале деце, положили су и председник Владе Српске Жељка Цвијановић са министрима, конзул Србије у Бањалуци, представници Клиничког центра Бањалука и више организација.

У центру Бањалуке постављена је скулптура "Живот", као знак сећања на 12 беба, али и као подсетник и помен свој деци која су страдала у протеклом рату, пренела је РТРС.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије