Читај ми!

Рикер: БиХ и даље стагнира

Босна и Херцеговина наставља да стагнира и да то траје већ дуже време, рекао заменик америчког државног секретара Филип Рикер на састанку са председавајућим Председништва БиХ Небојшом Радмановићем у Сарајеву.

Заменик помоћника америчког државног секретара Филип Рикер рекао је у Сарајеву да БиХ наставља да стагнира и да то траје већ дуже време.

Рикер је, у разговору са председавајућим Председништва БиХ Небојшом Радмановићем, рекао да је разочаран због тога што БиХ није постигла напредак од посете бивше државне секретарке Хилари Клинтон, у октобру 2012. године, по питањима која су тада била на дневом реду.

Према његовим речима, амерички државни секретар Џон Кери је забринут због нерешавања питања војне и остале имовине у складу са постигнутим договором.

Рикер је поновио да би САД поздравио решавање тог питања у парламенту БиХ доношењем одговарајућег закона, који би био у складу с раније постигнутим договором.

Радмановић је рекао да се нада да ће питање војне имовине бити решено у скорије време, уз гаранције да ће и остала државна имовина бити решена по истом принципу, на чему инсистира Република Српска.

Како је оценио, ставови у вези са војном имовином су приближени, додавши да би радна група Савета министара БиХ могла да припреми одговарајући законски предлог на бази ранијег договора, који би заштитио интересе свих страна у том процесу.

У саопштењу објављеном после састанка, наводи се да је Рикер указао на проблем примене пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", који, како је наведено, стоји дуже време без изгледа да се промени.

Радмановић је рекао да је ситуација око примене одлуке суда тежа него што се чини, јер ниједан предлог у парламенту нема потребну већину због калкулација појединих политичких актера у том процесу, који стално мењају ставове.

Председавајући председништва БиХ је напоменуо да је скептичан по том питању и да ће, уколико се то питање не реши у скорије време, касније бити тешко постићи било какво решење.

Рикер и Радмановић позитивно су оценили недавно одржани трилатерални састанак шефова држава, чланова Председништва БиХ, председника Србије и председника Турске.

Радмановић је рекао да трилатерални састанак представља напредак у регионалним односима и да ће сигурно допринети бољој сарадњи држава. Посебно је истакнут позитиван допринос председника Србије Томислава Николића.

Рикер је у Сарајеву разговарао и са министром спољних послова БиХ Златком Лагумџијом и државним министром безбедности Фахрудином Радончићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије