Читај ми!

Грчки хотелијери гаје поврће

Снижавање цена често није довољно да се преживи криза, па се хотелијери у Грчкој окрећу и производњи хране. У тој традиционално туристичкој држави пад прихода и профита у туризму последњих пет година износи око 40 одсто.

Производњи хране окрећу се чак и грчки хотелијери јер само снижавање њихових цена често није довољно да се преживи криза. У тој традиционално туристичкој држави пад прихода и профита у туризму последњих пет година износи око 40 одсто.

Прошле године Грчку је посетило 16,1 милиона туриста, три одсто мање него 2011. Због тога су цене хотела снижене, а квалитет услуга повећан, тврде Грци.

"Држимо ниже цене да би могли да привучемо више туриста, а ако резервишете раније добијате попуст од 10 до 50 одсто зависи", каже угоститељ Естратула Матифеј.

У шпицу сезоне, грчке туристичке агенције последње четири године губиле су просечно скоро 23 одсто својих прихода, а број резервисаних соба смањен је за више од 12 одсто. Хотелијери тврде да већина њих ради без профита - само да би одржали посао.

"Цене хотела су исте као пре увођења евра 2002. године. У исто време остале цене се нису удвостручиле ни утростручиле него су за много ствари пет пута веће", истиче бизнисмен Јоргос Капсалис.

Криза је учинила и то да власници хотела, поред украсног биља гаје поврће у хотелском кругу да би смањили трошкове пословања. Највећи проблем је што је стандард средњег слоја опао за 30 до 50 одсто па је мање и домаћих туриста.

Грци кажу да им је боље преко лета јер има посла и може нешто да се радите, али да је зато током зиме тешко јер нема посла, а рачуни су већи јер треба платити гас за грејање и остале трошкове.

Ове године Грци због повећаног броја резервација очекују рекордних 17 милиона туриста, а ту земљу сваке године посети између 600 и 700 хиљада српских држављана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 06. август 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом