Буџет БиХ у рукама ММФ-а

За сва кредитна задужења и измене буџета Босна и Херцеговина мора тражити сагласност Међународног монетарног фонда. Ниједан ниво власти БИХ, државни, ентитетски или кантонални, неће моћи да усвоји никакву измену буџета без сагласности Вашингтона.

Склапањем стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) Босна и Херцеговина  обавезала се да о дословно сваком кораку који се тиче прикупљања и
трошења новца консултује Фонд и тражи сагласност, пише "Дневни аваз".

БИХ ће се са Фондом консултовати и тражити "зелено светло" око свих података о финансијском пословању, инвестицијама, трансферима и задужењима.

Према усаглашеном техничком Меморандуму о разумевању између БИХ и ММФ, власти у БИХ се убудуће уопште неће моћи задуживати у иностранству, нити унутар БИХ, без дозволе финансијске институције из Вашингтона.

Сваки кредит, било да је реч о задужењу за градњу аутопута или некој другој јавној инвестицији, мораће да буде подвргнут "скенирању" у ММФ који може да га одобри или одбије, чиме се одмах доводи у питање наставак аранжмана и трансфер транши из кредита.

Истовремено, ниједан ниво власти БИХ, државни, ентитетски или кантонални, неће моћи да усвоји никакву измену буџета без сагласности ММФ.

Уласком у трогодишњи кредитни аранжман "тежак" 1,2 милијарде евра, БИХ је пристала да ММФ у целини преузме контролу њеног финансијског пословања и власти су сада обавезне да на дневној бази Фонду шаљу релевантне информације.

Сваке седмице и месеца БИХ ће морати да обавештава ММФ о расту или паду прихода, макроекономској ситуацији, евентуалним мерама, свакој регулаторној одлуци која се тиче банкарског сектора, да шаље податке о активностима банака, висини камата и слично.

Уз то, БиХ се обавезала да ће Фонду дати сваку информацију коју кредитор затражи.

Квартално ће БИХ у Вашингтон слати потпуни преглед стања, свих прихода и расхода на државном и ентитетском нивоу, а ради контроле испуњавања обавеза договорених са Фондом.

Како лист наводи, за ММФ је најважније да јавна потрошња у БИХ остане у оквирима прикупљених прихода, а сваку расипност или стварање обавеза за које нема новца, Фонд неће толерисати.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије