Македонија спремна за наставак преговора

Скопље је активно у разговорима око спора са Грчком, и очекује прихватљиво решење, које треба да заштити идентитет, достојанство и интегритет македонских грађана, изјавио македонски амбасадор у САД и један од преговарача Ђорђе Јолевски.

Македонски амбасадор у САД Зоран Јолевски пренео је посреднику УН Метјуу Нимицу став Скопља о најновијем предлогу решења за име бивше југословенске републике, али изузев најаве грчке и македонске стране да преговоре треба наставити, за сада нема конкретнијих резултата.

"Састанак је био прилика да изнесемо наш став на начин који ће омогућити наставак дијалога," изјавио је Јолевски у Њујорку после састанка са посредником УН у грчко-македонском спору око имена македонске државе, пренела је македонска агенција МИА.

Он је додао да је Македонија решена да активно учествује у преговорима о имену како би се нашло прихватљиво решење које треба да заштити идентитет, достојанство и интегритет македонских грађана.

"Скопље је испунило све критеријуме за чланство у НАТО и македонски грађани с правом очекују пријем у ту организацију", рекао је Јолевски.

Нимиц се претходно састао са грчким преговарачем Адамантиосом Василакисем, после чега су медији јавили да је Атина одбацила Нимицов предлог.

Василакис је, међутим, демантовао наводе медија. "Ти извештаји не одговарају истини. Преговори о имену су у критичној фази и сви укључени би требало да поступају крајње одговорно", изјавио је Василакис, како преноси грчка агенција АНА.

Истакао је да Грчка има конструктиван приступ проблему и да износи своје сугестије, предлоге и примедбе. "Очекујемо да и друга страна учини то исто, како би се нашло обострано прихватљиво решење," рекао је Василакис.

Према писању медија, Атина је незадовољна Нимицовим предлогом пре свега у делу који се односи на начин коришћења компромисног имена, јер Нимиц наводно предлаже да евентуално компромисно име, највероватније "Република Северна Македонија", буде само за билатералну употребу.

Грчки преговарач је рекао да је Нимицу поновио став своје земље да би требало пронаћи компромисно име с географском одредницом за свеукупну употребу.

Нимиц је после тога ставио до знања да грчки одговор није позитиван, али је истакао да ће наставити са напорима за налажење решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије