Читај ми!

Протести у Букурешту

Четири особе теже повређене у сукобу демонстраната и полиције у Букурешту. Демонстранти траже оставку председника Басескуа. Повод за протест оставка државног секретара.

Три полицајца и један мушкарац стар 55 година теже су повређени у сукобу демонстраната и полиције на Тргу Универзитета у Букурешту у демонстрацијама против румунског председника Трајана Басескуа.

Атмосфера у Букурешту је напета. Полиција је користила сузавац како би спречила да демонстранти блокирају централни градски булевар, док су демонстранти бацали камење.

Румунска полиција наводи да међу демонстрантима има и хулигана, навијача фудбалских клубова.

Демонстранти траже оставку председника Басескуа и владе због драстичних мера штедње које су почеле да се примњују од 2010. године, а које су за грађане све неподношљивије.

То је већ друго вече да се демонстранти окупљају на Тргу Универзитета, традиционалном месту за протесте у Букурешту од времена револуције 1989. и вишемесечних протеста 1990. године против режима Јона Илијескуа.

Непосредни узрок за избијање незадовољства је оставка помоћника државног секретара у Министарству здравља Раеда Арафата.

Арафат је оставку морао да поднесе, јер га је Басеску неколико пута грубо вређао у директним телевизијским емисијама, у које се сам јављао телефоном и тражио његову оставку.

Оставка Арафата извела је људе на улицу где већ неколико дана протестују због, како кажу, самовоље Басескуа. Протести се одржавају и у другим румунским градовима - Трг Мурешу, Крајови, Брашову, Темишвару, Јаши и Клужу.

Све је почело скуповима солидарности са Арафатом, који ужива велико поштовање у Румунији, јер је пре осам година основао модерни интегрисани систем хитне службе СМУРД.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије