Читај ми!

Шири се истрага о "Телекому"

Управа за спречавање прања новца Црне Горе укључила се у истаргу око продаје "Телекома". Управи стигао захтев од специјалног тужиластва за борбу против организованог криминала и корупције и већ се по њему поступа.

У истрагу о приватизацији црногорског "Телекома" и наводном подмићивању у том послу, укључила се и Управа за спречавање прања новца Црне Горе.

Управа је саопштила да се тиме бавила још 2009. године, "на захтев једне стране обавештајне службе". Међутим, како је саопштено, предмет тог захтева нису биле особе које се помињу у неким медијским спекулацијама да су наводно примиле митио за продају "Телекома Црне Горе" мађарском "Телекому".

Управи је пре неколико дана стигао нови захтев, сада од специјалног тужиластва за борбу против организованог криминала и корупције, и већ се по њему поступа.

Директорка Управе за антикорупцијску иницијативу Весна Ратковић је листу "Вијести" рекла да код те институције нема евидентираних пријава о сумњи у постојање корупције у приватзиацији "Телекома" 2005. године.

Црногорски премијер Игор Лукшић у петак је изјавио да је спреман на сарадњу са парламентарном комисијом, ако буде формирана, која би имала задатак да испита тврдње о корупцији у приватизацији "Телекома".

Могућност формирања такве комисије најавиле су опозиционе странке Нова српска демократија и Покрет за промјене.

Иначе, мађарски "Телеком" је 2005. године за пакет државних акција Влади Црне Горе платио 114 милиона евра и скоро 23 милиона мањинским акционарима.

Америчке финансијске власти утврдиле су да је "Мађар Телеком" приликом куповине "Телекома Црне Горе" подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра.

Подмићивање у Црној Гори, у име "Мађар Телекома", омогућила су три директора, од којих су два били и чланови управе црногорског "Телекома" након приватизације, преко четири лажна уговора о консултантским услугама.

Међу онима који су примили мито, како наводе америчке финансијске власти, налази се и један адвокат - "сестра највишег званичника Владе Црне Горе", а подгорички медији су у томе препознали Ану Коларевић, сестру тадашњег црногорског премијера Мила Ђукановића.

Коларевићева је, међутим, рекла да нема ништа с тим случајем и да јој никада није уплаћен новац од тих компанија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије