Читај ми!

Случај "Борик"- тероризам!

Божидар Станишљевић, који је признао да је унео наоружање у бањалучку дворану "Борик", осумњичен за кривично дело тероризма. Станишљевић предат у надлежност Тужилаштва БиХ.

Директор српске полиције Милорад Вељовић рекао је да је Божидар Станишљевић, који је признао да је унео наоружање у бањалучку спортску халу "Борик", осумњичен за кривично дело тероризма.

Милорад Вељовић је Танјугу рекао да је Станишљевићу продужен притвор до 30 дана.

"Ово није обичан догађај. У тој дворани било је присустно комплетно руководство Републике Србије, руководство РС и СПЦ-а. Ми не можемо да прејудицирамо, али с обзиром на озбиљност свега овога, ми овога тренутка то третирамо као покушај терористичког акта", рекао је Вељовић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Најважније је, каже Вељовић, утврдити мотив скривања наоружања. "Ми нисмо дошли у Бањалуку да се мешамо у истрагу, већ да помогнемо у расветљавању овог догађаја, односно да покушамо са колегама у БиХ да утврдимо мотиве и позадину читавог случаја", рекао је директор полиције Србије.

Према његовим речима, полиција Србије би на исти начин реаговала да се слична ситуација догодила у Сарајеву, Загребу, Скопљу или било где друго где се налазио председник Србије.

Вељовић је оценио да се ниједно теже кривично дело на просторима бивше Југославије не може извршити без сарадње криминалног миљеа са тог подручја, истичући да су полиције у региону дужне једне другима да пружају помоћ на оперативном нивоу у оваквим ситуацијама.

Вељовић, који у Бањалуци борави због заједничког рада са колегама из Републике Српске на том догађају, каже да је Станишљевићу у подне истекао притвор од 72 сата и да је предат Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да се наоружање пронађено у хали Борик на том месту није налазило дуже време. 

"Пронађено норужање ту се засигурно није налазило дуго. На њему није било прашине, а дворана је на исти начин до сада више пута прегледана", рекао је Васић.

Интензивно прикупљање доказа

Тужилаштво БиХ је у издатом саопштењу потврдило да је Божидар Станишљевић саслушан као осумњичени за кривично дело тероризма.

"Тужилаштво БиХ у сарадњи са МУП-ом Републике Српске као и другим агенцијама за спровођење закона у БиХ, предузима интензивне активности на прикупљању доказа са циљем потпуног расветљавања догађаја када је у спортској дворани Борик у Бањалуци пронађена већа количина оружја и експлозивних материја", пише у саопштењу Тужилаштва.

Из Тужилаштва су још саопштили да због заштите истраге не могу да пруже више информација о целом случају.

Предраг Ћеранић, експерт за безбедност, сматра да истрагу против Станишљевића треба водити пажљиво и детаљно и да у то не би требало да се мешају друге безбедносне организације осим МУП-а РС.

"Изјаве осумњиченог треба узети с резервом, а детаљна и темељна истрага даће коначни одговор о пореклу спорног оружја и експлозива, као и за шта је оно било намењено", навео је Ћеранић.

Станишљевић је признао полицији РС да је у халу "Борик" унео три килограма пластичног експлозива са спорогорећим штапином и упаљачем, аутоматску пушку, "калашњиков" са пригушивачем и пет оквира муниције, полуаутоматску пушку и 67 метака калибра 7,9 милиметара и четири бомбе.

Оружје је пронађено 8. јануара, дан пре него што је у дворани "Борик" одржана свечаност поводом јубилеја РС, којој су присуствовали највиши званичници из РС, БиХ и Србије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије