Читај ми!

Хрватска тражи Паравињу

Правосудни органи Хрватске траже од БиХ изручење Драгана Паравиње. Министарство правде БиХ раније је одлучило да Паравиња може да буде изручен чим Хрватска то затражи.

Хрватска је од Босне и Херцеговине поново затражила изручење Драгана Паравиње ради суђења за покушај силовања и убиство малолетне Антоније Билић.

Хрватско Министарство правосуђа јуче је телефаксом проследило Министарству правде БиХ молбу за привремено изручење Паравиње и пратећу документацију, јавила је Хина.

У министарству кажу да ће у БиХ доставити и изворну судску документацију чим је добију од шибенског Жупанијског суда. Паравиња је крајем 2011. године у БиХ правоснажно осуђен на две године и 10 месеци затвора због силовања једне жене на подручју Јахорине 2002. године.

Казну служи у затвору Туњице код Бањалуке, одакле би ускоро требало да буде пребачен у притвор у Шибеник.

Министарство правде БиХ раније је одлучило да Паравиња може да буде изручен чим Хрватска то затражи. Из тог министарства нису искључили ни могућност да Паравиња преостали део затворске казне издржава у Хрватској, ако се тако две државе договоре.

Када буде пребачен у затвор у Шибенику, судија је дужан да му у року од 15 дана закаже почетак суђења.

На првом рочишту ће му бити прочитана оптужница за покушај силовања и тешко убиство малолетне Антоније Билић у јуну прошле године и покушај силовања аутостоперке коју је у јуну 2010. године повезао својим камионом. Тело Антоније Билић још није пронађено.

Паравиња је, после изрицања првостепене пресуде за силовање на подручју Јахорине, у јулу прошле године, већ био привремено изручен Хрватској ради довршетка истраге о нестанку девојке из Дрниша.

Паравиња је због силовања осуђен и у Србији, где му је изречена казна од четири године и пет месеци затвора. Његово изручење тражиле су и власти Србије, али у БиХ су то одбили, прихвативши захтев Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије